/ Gulliver/Getty Images
Певица Селин Дион говори открито за "медикаментозните си ексцесии" - прекомерна употреба на много опасни лекарства, в интервю за френската телевизия TF1 преди излъчването на документален филм, посветен на болестта, която я принуди да се оттегли от сцената, предаде АФП.

Петдесет и шест годишната канадка от години се бори с рядко неврологично заболяване, известно като Синдром на скования човек (Stiff person syndrome, SPS). За болестта, която причинява силни болки, затруднено движение и спазми, няма известно лечение. 

Заради заболяването си Селин Дион не е в състояние да изнася концерти от 2020 г. 

Документалният филм, озаглавен "Аз съм: Селин Дион", ще се излъчи по Амазон Прайм Видео на 25 юни.

"Отмених много концерти, самозалъгвах се, започнах да приемам лекарства. Може би ще опитам противовъзпалително, спазмолитично или нещо друго", разказва певицата за времето, когато болката е станала твърде силна, по причина, която тя разбира едва в края на 2022 г.

"Започнах с малки неща, докато не стигнах до много опасни медикаменти, за да продължа", признава още Селин Дион в интервюто, записано през май в Лас Вегас.

В отговор на въпрос на журналистката Ан-Клер Кудре дали е взимала "Валиум" (диазепам, бензодиазипин), Дион отговаря: "Да, наред с други неща".

По това време канадската певица няма поставена диагноза. "В началото това помагаше. Но много бързо се наложи дозите да се увеличат. А когато достигнеш опасно ниво на лекарствата и те вече не действат, имаш два избора - да продължиш или да спреш да дишаш и всичко да приключи", разказва още Селин Дион. 

"Не понасяйте болката сами. Съгласете се да говорите за това и да потърсите помощ. Не страдайте сами", призовава певицата. 

Селин Дион, спомената в началото на юни от френски сатиричен седмичник сред изпълнителите, които трябва да пеят на откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли, потвърди увереността си, че един ден отново ще изнася концерти. "Не знам кога. Но ще се върна на сцената", каза тя.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Елена Христова/БТА