/ БТА
Дървесно кенгуру се показа от торбата на майка си за пръв път в зоопарка в Честър, съобщиха Би Би Си и АФП. 

То е първото животно от редкия вид дървесно кенгуру на Гудфелоу, което се ражда в зоопарка. То се родило през юли и оттогава е в торбата на майка си. За разлика от австралийското кенгуру, дървесното кенгуру живее по дърветата, уточниха от зоопарка.

Видът, който традиционно обитава Папуа-Нова Гвинея, се характеризира с "един от най-сложните процеси на раждане в животинското царство", каза Дейвид Уайт, мениджър в зоологическата градина.

"Когато се роди, малкото е с размера на желиран бонбон и е изключително неразвито. Мигове след раждането си, още със затворени очи, малкото инстинктивно полазва по корема на майка си и се пъха в торбата й, следвайки линия, оставена от нея с облизване на козината", уточни той. Шест месеца бебето се храни в торбата на майката, където се развива, докато не покаже глава оттам, допълни Уайт. "Тогава можем да определим дали е мъжко или женско и да му дадем име", каза той.
 
Специалистите в зоопарка са проследили развитието на малкото в торбата на майката с помощта на  ендоскопска камера, поставяна в торбата на майката на всеки няколко седмици. Вече е известно, че малкото е мъжко. В следващите дни и седмици то ще излезе напълно от торбата на майка си и ще започне да се учи да скача и да се катери по дърветата.

Дървесното кенгуру на Гудфелоу е един от 14-те вида дървесни кенгура. Те обитават Индонезия, Австралия и Папуа-Нова Гвинея.
Антоанета Маркова/БТА