Учени разкриха отведнъж три тайни, свързани с миналото на Марс
Учени разкриха отведнъж три тайни, свързани с миналото на Марс / Thinkstock/Getty Images
Американски и японски учени разкриха отведнъж три тайни, свързани с миналото на Марс, съобщи Лента. По този начин бе потвърдена предложената преди 30 години хипотеза за последствията от един-единствен сблъсък на небесно тяло с Червената планета.

Специалисти успяха едновременно да обяснят гладкия и сравнително млад релеф на северното полукълбо на планетата, което е по-младо от южното полукълбо, високото съдържание на метали в недрата на Марс и произхода на марсианските луни Фобос и Деймос.

„Отровен коктейл“ се образува на повърхността на Марс

Учените предполагат, че преди около 4,3 милиарда години небесно тяло, чийто диаметър е не по-малък от 1200 километра, т.е. по-голям е от този на Церера, се е блъснало в северното полукълбо на Марс.

Това довело до деформация в съответния район на планетата и до внасяне на метали в недрата ѝ, както и до формиране на луни от появилите се след сблъсъка отломки.

НАСА откри ново "лице" на Марс (СНИМКА)

Затова северното полукълбо се оказало по-младо от южното, а по оценка на учените, понастоящем металите съставляват 0,8 процента от масата на планетата.

До тези заключения учените стигнали, след като въз основа на паднали на Земята марсиански метеорити преценили процентното съотношение на металите, най-вече на платината, осмия и иридия, в общата маса на Червената планета.

Петте най-смъртоносни опасности на Марс

След това с помощта на компютърни симулации специалистите определили параметрите на небесното тяло, чийто сблъсък с Марс довел до наблюдаваните сега последствия.

Резултатите от изследването са публикувани в Geophysical Research Letters.
БТА