Разгадаха тайните на линиите на платото Наска (СНИМКИ)
Разгадаха тайните на линиите на платото Наска (СНИМКИ) / ThinkStock/Getty Images

Линиите на платото Наска в Перу са част от древна напоителна система, която е позволявала на живеещите там хора да ползват вода целогодишно, въпреки настъпващите суши, съобщи РИА "Новости".

Мистерията продължава, откриха нови рисунки по платото Наска

Археолозите от италианския Институт по методология за анализ на околната среда са работили по космически снимки. Древната цивилизация Наска е създала рисунки на повече от 30 гигантски животни и растения, няколкостотин абстрактни геометрични фигури и 13 000 линии, много от които се виждат от космоса. Те са разположени на разстояние 70 км.

10 неща, които учените не могат да обяснят

Специалистите отдавна предполагат, че спираловидните линии на платото Наска, които се наричат също пукиос, са били аквадукти в древни времена. Чак сега с космическите снимки те успяха да разберат как е действал механизмът за добив на вода.

Разгадаха тайните на линиите на платото Наска (СНИМКИ)
netinfo
Линиите са били "сложна хидравлична система, създадена за добив на вода от подземен водоносен слой". Благодарение на този аквадукт хората са можели постоянно да получават вода в местност, където е имало продължаващи с години суши.

Древните космодруми на Земята

Системата от канали е разпределяла водата в районите, където е била необходима. Излишъците са оставали във водохранилищата. Отворите в земята са били необходими, за да достига вятър до напоителната система. Тя е задвижвала водата. Системата в миналото явно е била много по-развита, отколкото достигналото до нас.

Източник: БТА