Сенатът на американския щат Минесота почете покойния поп певец Принс, като гласува да посвети на него магистралата, която минава покрай неговия музей „Пейсли парк“, предаде АП.

Пурпурни знаци ще бъдат издигнати в участък от магистралата в близост до музея „Пейсли парк“ в предградията на град Минеаполис в чест на покойния Принс Роджърс Нелсън.

„Принс беше истински гений и иновативен артист, който разшири границите на музиката и културите по начини, които никога няма да бъдат забравени“, каза главният спонсор на проекта, републиканският сенатор Джулия Колман от Уакония. „Неговото влияние звучи в творчеството на безброй музиканти след него. Наследството му продължава да вдъхновява артисти от новите поколения и до днес.“
Имотът „Пейсли парк“ е мястото, където Принс почина неочаквано на 57-годишна възраст от свръхдоза с фентанил през 2016 г. Сега излинява ролята на музей, както и звукозаписно студио.

По думите на сестрата на Принс Шарън Нелсън музиката на брат й ще живее вечно. Тя призова феновете да посетят музея и да видят колекцията от 3000 обувки на покойния певец.

Идеята магистралата да бъде посветена на Принс даде дългогодишният приятел на звездата Марк Уебстър, който работи като охрана в „Пейсли Парк“. Уебстър беше сред феновете, които се събраха в Капитолия на щата Минесота, за да отпразнуват вота на местния сенат.

Певецът, текстописец и композитор Принс добива известност в края на 70-те години на миналия век с хитове като „Little Red Corvette,“ „Let's Go Crazy“ и „When Doves Cry“. Въведен е в Залата на славата на рокендрола през 2004 година. В рамките на кариерата си той продава над 100 милиона албума.

Преди няколко години неговият най-известен албум „Purple Rain“, издаден през 1984 г., беше включен в Националния филмов регистър на САЩ от Библиотеката на Конгреса.

Стойността на имуществото на Принс възлиза на 156,4 милиона щатски долара. Тъй като певецът почина без завещание, шестимата му живи братя и сестри бяха посочени като негови наследници. Трима от тях в крайна сметка продадоха повечето свои дялове на музикалната компания „Праймъри уейв“.
Ада Ефтимова/БТА