/ Istock
Прекомерното излагане на светлинно замърсяване през нощта може да увеличи риска от болестта на Алцхаймер, твърдят американски изследователи.

Днес от болестта на Алцхаймер страдат над 940 000 души в Обединеното кралство, като броят им продължава да расте.
Заболяването, което е вид деменция, се свързва с непрекъснато влошаване на функционирането на мозъка. То води до загуба на паметта и може да повлияе на начина, по който се чувствате, говорите и се държите.

Заболяването е особено често срещано при хора над 65-годишна възраст. Всъщност днес в Обединеното кралство 1 от 11 души на възраст 65 и повече години живее с деменция.

Въпреки това нови изследвания показват, че някои по-млади хора също са изложени на по-висок риск от развитие на болестта на Алцхаймер.

Според ново проучване светлинното замърсяване през нощта може да се окаже важен рисков фактор, който трябва да се изследва във връзка с болестта на Алцхаймер.

Изследването, публикувано в Frontiers in Neuroscience, установи, че прекомерното излагане на светлина през нощта може да увеличи риска от заболяването при хора под 65-годишна възраст.

В проучването са използвани данни от сателити, за да се определи средната интензивност на нощната светлина в щатите на САЩ в периода 2012-2018 г., и са събрани данни от Medicare, за да се определи разпространението на болестта на Алцхаймер в тези щати.

Сравнявайки двата набора от данни, изследователите установяват, че щатите с по-висока интензивност на светлинното замърсяване през нощта са свързани с разпространението на болестта на Алцхаймер.

Освен това изследователите са успели да кажат, че при хората, които са на възраст 65 години и по-млади, разпространението на болестта на
Алцхаймер има по-силна връзка със светлинното замърсяване през нощта, отколкото с други потенциални рискови фактори за заболяването, като например бъбречни заболявания и затлъстяване.

Какво означава това?

Това е пробив в разбирането на новите рискови фактори за болестта и на кого влияят те. Преди това рисковете от болестта на Алцхаймер винаги са били свързвани с хората над 65 години. Сега обаче уязвими са и по-младите демографски групи.

Робин Войт-Зувала, доктор на науките, автор на изследването, казва:

„Някои генотипове, които влияят върху ранната поява на БА, оказват влияние върху реакцията към биологични стресови фактори, което може да обясни повишената уязвимост към ефектите от излагането на нощна светлина“.

„Освен това е по-вероятно по-младите хора да живеят в градски райони и да водят начин на живот, който може да увеличи излагането на светлина през нощта“, добави тя.

Въпреки че тези констатации могат да предизвикат безпокойство, важно е да се помни, че това е рисков фактор, който може да се променя. Това означава, че изложените на риск могат да намалят количеството на излагане на светлина през нощта, което получават.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС