/ ThinkStock/Getty Images
Диетологът Елена Соломатина в интервю за "Вечерня Москва" коментира изследванията на учени от Университета в Навара, Испания върху храни, провокиращи преждевременно стареене, съобщава РИА Новости.

В статията изследователите заключават, че честата консумация на ултрапреработени храни, включително пържено месо и нездравословна храна, причинява преждевременно стареене на клетките.

Специалистът се съгласи с констатациите на учените, подчертавайки, че хранителните продукти, които са били термично обработени в масло, образуват канцерогени. Те от своя страна унищожават колагена, протеин, който е в основата на съединителната тъкан.

Когато човек злоупотребява с нездравословна храна - бургери, пържени картофи, сладкиши или зърнени храни - тръните започват да се образуват в колаген, кожата става отпусната и скоро става набръчкана, каза Соломатина.

За да се предотвратят свързаните с възрастта промени, диетолог съветва да избягвате нездравословна храна, както и да разреждате диетата си с продукти, съдържащи колаген.

"Има много от този жизненоважен протеин в морковите, доматите, спанака, тлъстите риби, така че ако няма противопоказания, приемът им е задължителен, каза тя.

Соломатина включи зехтин, грозде, ядки, джинджифил, цвекло, целина и авокадо в списъка с продукти, които допринасят за подмладяването и възстановяването на организма.
БГНЕС