Продават на търг фотоапарата, заснел Знамето на победата над Райхстага
Продават на търг фотоапарата, заснел Знамето на победата над Райхстага / снимка: Guliver/Getty Images

Фотоапаратът на прославения военен кореспондент на ТАСС Евгений Халдей, запечатал развяването на Знамето на победата над Райстага в Берлин, е предложен на търг, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки аукционната къща „Бонамс”.

Оценъчната стойност на лота е между 390 000 и 580 000 долара. Търгът ще бъде проведен на 30 ноември в Хонконг, уточнява БТА.

С апарата марка „Лайка” Евгений Халдей участва още от самото начало на Великата отечествена война. Неговите работи за фотохрониките на ТАСС фигурират сред най-важните визуални свидетелства на епохата. На 22 юни 1941 г. Халдей засне напрегнатите изражения на московчани, слушащи на улицата съобщението за началото на войната.

Но световна известност военният кореспондент на ТАСС си спечели с фотографията „Знамето на победата над Райхстага”, заснета на 2 май 1945 г. Представителят на „Бонамс” определи фотоса като „един от най-знаменитите от периода на Втората световна война”.

На кадъра са изобразени съветски войници, издигащи червеното знаме над завладения Райхстаг в Берлин. „Това е една от най-възпроизвежданите военни снимки на планетата”, изтъкнаха от „Бонамс”.