/ iStock

Пролетта е време на обновление, на свежи цветове и аромати, които ни зареждат с енергия.

Днес ви предлагаме една освежаваща и необичайно вкусна пролетна салата, която ще събуди сетивата ви и ще ви накара да се усмихнете. Комбинацията от крехки аспержи, сладки и сочни ягоди и ароматен ментов дресинг е истинска симфония от вкусове и текстури. Леко горчивите нотки на аспержите се балансират перфектно от сладостта на ягодите, а свежестта на ментата добавя неочакван и приятен акцент.

Тази салата е не само вкусна, но и изключително полезна. Аспержите са богати на витамини и минерали, ягодите са отличен източник на антиоксиданти, а ментата има успокояващи и освежаващи свойства. Перфектна е за лек обяд, елегантна гарнитура към основно ястие или просто за здравословна и вкусна наслада през пролетните дни.

Приготвянето ѝ е бързо и лесно, което я прави идеален избор за забързаното ежедневие, когато все пак искаме да се поглезим с нещо специално.

с
iStock

Рецептата 

Време за приготвяне: 15 минути, порции - 2/3

Съставки:

250 г пресни аспержи

200 г пресни ягоди, разполовени или на четвъртинки (ако са по-големи)

50 г рукола или други зелени салати по избор

50 г козе сирене или фета, натрошено (по желание)

Шепа орехи или бадеми, леко запечени и нарязани (по желание)

За ментовия дресинг:

3 супени лъжици зехтин екстра върджин

1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок

1 супена лъжица ситно нарязани листа от прясна мента

1 чаена лъжичка мед или кленов сироп (по желание)

Сол и прясно смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Подгответе аспержите. Измийте аспержите и отчупете твърдите краища. Можете да ги бланширате за 2-3 минути във вряща подсолена вода, след което веднага ги охладете в ледена вода, за да запазят свежия си цвят и хрупкавост. Може да ги запечете на грил тиган или във фурна с малко зехтин за около 5-7 минути, докато омекнат леко. Нарежете ги на парчета с дължина около 3-4 см.

Пригответе дресинга. В малка купа смесете зехтина, лимоновия сок, ситно нарязаната мента и меда (ако използвате). Овкусете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес.

Сглобете салатата. В голяма купа или чиния за сервиране разпределете руколата или зелените салати. Отгоре подредете парчетата аспержи и половинките/четвъртинките ягоди.

Добавете сирене и ядки (по желание). Поръсете салатата с натрошено козе сирене или фета и нарязани запечени орехи или бадеми, ако желаете.

Овкусете. Полейте салатата с приготвения ментов дресинг непосредствено преди сервиране.

Насладете се на тази свежа и ароматна пролетна салата, която ще ви зареди с енергия и добро настроение! Тя е перфектното напомняне за красотата и изобилието на пролетта.