Претендентите за Оскар с най-много грешки
Претендентите за Оскар с най-много грешки / снимкa: Reuters

Филмът на режисьора Анг Лий по романа на Ян Мартел "Животът на Пи" е с най-малко грешки сред лентите, номинирани за Оскар, показва изследване на сайта за кино MovieMistakes.com.

Експертите открили само една грешка във филма спрямо 26 в "Джанго без окови" на Куентин Тарантино и 22 в "Арго". "Номинираните за Оскар ленти обикновено не са пълни с грешки, въпреки че тази година има малко повече от средното", заяви главният редактор на сайта Джон Сандис.

"Обикновено номинираните в категорията визуални ефекти имат най-много грешки, вероятно заради естеството им на блокбастъри..., но предвид бюджетите им, би трябвало да избягват грешките", допълни той.

Експертите от MovieMistakes.com са открили 15 грешки при "Клетниците", 12 при "Враг номер 1", 9 при "Наръчник на оптимиста" и 8 при "Линкълн". Те не са изследвали "Любов" и "Зверовете от дивия Юг", защото смятат, че те нямат никакви шансове за Оскар, посочва БГНЕС.

Ето и някои от грешките, допуснати в претендентите за Оскар, за които говори Джон Сандис:

"В "Арго" Бен Афлек се пренася в 1980 година, но носи часовник Rolex Sea-Dweller, който е пуснат на пазара едва през 2008 година.

В "Джанго без окови" действието се развива през 1858 година и преминава от зимата към пролетта на 1859 година. В края на филма Джанго взривява измислената робска плантация Кендиленд, използвайки динамит. Динамитът е изобретен от Алфред Нобел едва през 1864 година и патентован през 1867 година. А в сцената, в която Шулц (в ролята номинираният за Оскар Кристоф Уолц) застрелва шерифа, той има кръв по ръката и якето си. В следващата сцена кръвта е изчезнала и от двете.

Друг добър пример за филмова грешка е "Клетниците". Точно преди сватбената сцена - вижда се слушалка в ухото на Козет (героинята на Аманда Сайфред).

А в "Наръчник на оптимиста" героите често носят фланелки на играчите на Филаделфия Ийгълс. Но много от фланелките са на играчи, които все още не са в отбора, когато се развива действието в лентата - 2008 година".