Полезни съвети за здрави и красиви очи
Полезни съвети за здрави и красиви очи / снимка: sxc.hu

Окото е органът от човешкото тяло, чрез който получаваме над 90% от информацията, която ни заобикаля, това каза д-р Алек Топов, началник на отделение по „Офталмология" в МБАЛ „Токуда Болница" в предаването „Синьо лято" по Дарик. Тайнството на окото все още не може да се разгадае напълно, но д-р Топов обясни за най-честите проблеми, които възникват и даде няколко ценни съвета.

За слънчевата алергия на очите

Слънчевата алергия на очите е много често срещана, обясни д-р Топов и препоръча носенето на тъмни очила, с които да се предпазваме. В случай, че е вече късно и това не помага, е необходимо консултация със специалист. Най-доброто лечение при очните алергии (независимо от това дали е слънчева, или друг тип) е локално и с капки.

При децата често се среща алергичен конюнктивит (по-точно слънчева алергия). Този тип алергия се изразява със зачервяване на окото, а ако има мехурчета, се касае за тежка форма на алергичен конюнктивит, допълни специалистът. Най-доброто лечение и тук е локалното с капки.

Как да изберем най-подходящите слънчеви очила

Слънчевите очила трябва да бъдат избирани много внимателно, препоръча д-р Алек Топов. Те задължително трябва да имат ултравиолетова защита, тъй като при липса вместо да помагат, могат да навредят. За целта е добре да се консултираме със специалист в областта, както и да потърсим съвет в самата оптика.

Митовете за това кое вреди на очите

Първият мит, който развенча д-р Алек Топов е за вредата, която причинява на очите компютърът. Според него такава няма, тъй като техниката е напреднала и при съвременните монитори няма лъчение. Единственото, което може да се получи е преумора на очите, която да се изрази в главоболие. Същото се отнася и за телевизора.

Другата тотална заблуда сред хората е за вредата от четенето легнали. Единственото, което вреди в такъв момент е позата, заради която приближаваме много книгата до очите си. От това се причинява преумора на очите и затова в такава позиция човек трудно може да чете дълго.

Съвети и профилактика

Специалистът д-р Алек Топов препоръча да не се преминава към самолечение и домашна профилактика при каквато и да е ситуация, тъй като може да се получат сериозни инфекции. При нужда е необходимо хората да се консултират със съответните специалисти.

Относно това кога трябва да е първият преглед на детето, препоръчително е родителите на бебета до 1-годишна възраст да ги заведат на очен преглед. Това препоръча специалистът и поясни, че вродените аномалии в едно детско око много по-лесно се лекуват, когато се открият навреме.

Хубаво е да се избягва спането с грим, тъй като то вреди на конюнктивата на окото и на повърхностните слоеве, което може да доведе до алергични прояви, както на кожата на клепачите, така и на конюнктивата, посъветва още докторът.

Най-подходящата профилактика за умората на очите е да не се седи повече от 1-2 часа пред телевизора и който работи с компютър целодневно, на 1-2 часа да се прави почивка, препоръча д-р Алек Топов.

Чуйте целия разговор с д-р Алек Топов в предаването "Синьо лято" по Дарик: