/ Gulliver/Getty Images
Раждането на „много специално“ бебе орангутан може да даде началото на ново поколение от критично застрашения вид.

Появилото се в зоопарка в британския град Блекпул преди пет седмици животно е представител на орангутани от остров Борнео и е първото новородено от вида там за последните над 20 години. То все още няма име. Бебето беше показано от гордата му майка, предаде ДПА/Пи Ей мидия.

Биологичен феномен: Орангутаните могат да издават по два звука едновременно

В събота майка му, 13-годишната Джинга, развълнува посетителите на зоопарка, като го държеше към прозорците с протегнати ръце и наведена глава.Бебето се усмихваше през стъклото, докато посетителите го снимаха с мобилните си телефони. То ще остане с майка си до седемгодишна възраст, за да може да развие уменията, необходими за самостоятелност.

Съдбата на последната горила в плен в Тайланд предизвиква спорове

Родено е в рамките на Европейската програма за застрашени видове и е описано като "много специално" от грижещите се за него служители на зоопарка.

"Появата на това много специално бебе е прекрасна новина не само за нас в зоопарка в Блекпул, но и за вида", каза директорът Дарън Уебстър, цитиран от ДПА.

"Орангутаните от Борнео са класифицирани като критично застрашен вид през юли 2016 г. от Международния съюз за защита на природата. Това означава, че този вид е изправен пред изключително висок риск от изчезване в дивата природа”, допълни той.

Според Уорън програмите за размножаване са жизненоважни и „ние се надяваме, че това е началото на ново поколение красиви борнейски орангутани тук, в зоопарка в Блекпул“.

Майката Джинга пристига в зоопарка от Барселона.

Бащата на бебето е на 13 години. Той е дошъл от зоопарк в Нидерландия през 2022 г. и специално е избран за подходящ за създаване на потомство.

Зоологическата градина в Блекпул е в центъра на няколко големи проекта за опазване на природата, отбелязва ДПА.През месец май там пристигнаха три нови лъвици, които да правят компания на единствения лъв - Хари, в нов хабитат за големи котки на стойност 1,5 млн. британски лири. По-рано този месец към тигрицата Алена там се присъедини и мъжки екземпляр.

През 2019 г. към стадото от слоници се присъедини и мъжкарят Емет с надеждата да създаде поколение.
Теодора Славянова/БТА