/ iStock/Getty Images
Съдбата на последната горила в плен Тайланд, която от над 30 години е изложена на показ в търговски център в столицата Банкок, продължава да предизвиква спорове в кралството, където каузите на животните се сблъскват с интересите на туризма, предаде Франс прес.

"Освободете Буа Нои!" - този надпис по стените на сградата, на чиито шести и седми етаж се намира зоопаркът "Пата", събуди лошите спомени на управителите на спорния обект в началото на март. Те дори предложиха награда от около 2700 евро за информация, водеща до виновника.

Защитници на правата на животните, сред които е известната американска певица, актриса и активистка Шер, от години водят кампания за Буа Нои, чието име на тайландски означава "малък лотос" и която живее лишена от възможността да види бял свят. 
 
Над възраст над 30 години - горилите могат да живеят до 50 години в плен, тя е последният представител на своя вид, който може да бъде видян в кралството, където не се среща в дивата природа.

Критиците на зоологическата градина посочват, че нейните условия в плен са символични за страна, в която правата на животните могат да бъдат пожертвани, за да бъдат привлечени туристи, желаещи да прекарват времето си с екзотични видове.
Животното "страда от изключителен психологически стрес", според организацията PETA (Хора за етично отношение към животните). 

"Тя трябва да бъде със себеподобните си или поне на открито с възможността да вижда неща, да усеща природата, да гледа как птиците летят", казва Едуин Уик, основател на фондацията "Приятели на дивата природа - Тайланд".  

Властите приеха нови закони за защита на местните видове, но те не се отнасят непременно за частни структури като зоологическата градина "Пата", която е подала молба за подновяване на лиценза й за работа, казват от Службата за опазване на дивата природа. 
През почивните дни семействата продължават да посещават зоопарка, където Буа Нои споделя сцената с орангутан, папагали и кози.
Ръководството на обекта, което не е отговорило на молбите за коментар, осъди в прессъобщение нападките, на които е подложено.

"Никой гражданин на която и да е страна не е атакувал страната си по повод горилите, освен в Тайланд", написа ръководството в отговор на инцидента с графитите, като допълни, че с горилата, която струва повече, отколкото носи, се отнасят добре. 
      
Активистите отговориха, че клетката й не е подходяща за горила - социално животно, което живее на групи в дивата природа.
Миналата година зоологическата градина отрече плъзналите слухове за продажбата на примата.

Женската горила Буа Нои пристига в Тайланд през 1988 г. и е прекарала по-голямата част от времето си в зоопарка "Пата"

През 2020 г. Шер написа писмо до тайландския министър на околната среда, в което изрази загрижеността си за горилата, след като научи за лошите й условия на живот - малка клетка, недостатъчна умствена стимулация, неадекватен достъп на открито. 
    
В писмото си певицата, актриса и активистка предлагаше  да уреди и заплати безопасното преместване на Буа Нои, наричана "най-самотната горила в света", от зоопарка в столичния мол в Банкок в резерват в Конго.
 
Елена Христова/БТА