Горилите могат да разпознават човешките гласове, както и да ги свързват с приятни или неприятни спомени, съобщи сайтът Физ.орг, като цитира данни от американско проучване.

Изследователи от университета на щата Джорджия установиха, че този вид маймуни са способни да различат познати човешки гласове, както и да ги свързват с отношенията, които са установили с притежателите им.

В проучването участват горили от зоопарк в Атланта.

Те реагират отрицателно, когато чуят непознати гласове или на хора, които свързват с неприятни преживявания като ветеринарните лекари.
 
В продължение на около шест месеца учените пускат на горилите аудиозаписи, в които участват три групи хора: такива, които от години се грижат за тях и животните имат положително отношение към тях; познати индивиди, но оставили неприятни спомени като ветеринари и работници, занимаващи се с поддръжката в зоопарка; напълно непознати. В записа всички казват една и съща фраза: "Добро утро. Здравейте". Служителите ежедневно отправят този поздрав към маймуните.

Приматите почти не реагират, когато чуват гласовете на хората, които ги хранят и те ги свързват с положителни преживявания. Когато обаче поздравът е от непознати или от индивиди, към които имат отрицателно отношение, горилите веднага стават по-бдителни и започват да издават звуци.

Учените първо забелязват, че както и в дивата природа когато чуят звук, изглеждащ заплашителен или непознат, маймуните спират това, което правят, и насочват вниманието си към него, казва Робърта Салми, която ръководи проучването. Подобна реакция наподобява поведението и на хората. "Ако звукът, който чувам, не е заплашителен, продължавам със заниманията си. Ако обаче чуя, че в дома ми има някой - веднага спирам това, което правя, за да разбера какво се случва. "

За горилите това е първият знак за бдителност. След като чуят непознати гласове или хора, с които са имали негативни взаимоотношения, изследваните маймуни спират да ядат лакомствата си или дейностите си, и се съсредоточават към звука, за да преценят дали гласовете са заплаха.

Не е ясно обаче дали горилите смятат непознатите за толкова заплашителни, колкото ветеринарните лекари и работниците по поддръжката.

Заключенията на учените са публикувани в изданието "Енимъл когнишън".
БТА