Пинокио можел да изрече само 13 лъжи
Пинокио можел да изрече само 13 лъжи / снимка: sxc.hu

Пинокио можел да изрече само 13 лъжи преди носът му да стане толкова дълъг и тежък, че да му счупи врата, установи британски учен.

За целите на забавното изследване Стефан Люлин от университета в Лестър започнал да изчислява размерите на главата на Пинокио. След това той установил, че ако е била издялана от дъб, дървената кукла би тежала малко над 4 кг, а носът й би бил дълъг 2,50 см.

Ако дължината на носа се удвоявала при всяка лъжа, тринадесетата би причинила такъв натиск на врата на куклата, че той би се счупил. Изследователят осъзнава, че способността на носа на Пинокио да расте е „изключителна”, разкрива БГНЕС. „Но тази уникална способност може да създаде сериозен проблем на куклата и продължителни лъжи не са препоръчителни за здравето и добруването на Пинокио”, допълва той.

Анализът на любимия на децата герой, създаден от Карло Колоди, е публикуван в изданието Journal of Interdisciplinary Science Topics, което дава трибуна на забавни, но точни научни изследвания, направени от студенти. Теорията на изследователя не е тествана в известната приказка, защото в оригиналната история, написана от италианския автор през 1883 г., куклата казва само три лъжи.