Пица „Берлускони” жъне успех във Финландия
Пица „Берлускони” жъне успех във Финландия / netinfo
Във Финландия жъне успех новата пица "Берлускони". Тя е с тесто от пълнозърнесто брашно, с пушено месо от елен, с червен лук и с гъби. Както пушеното еленско месо, така и лукът са продукти, които със силния си мирис са малко поносими от италианския премиер.

Пицата се продава във веригата от заведения за хранене Koti. През март известната финландска верига пицарии участва с въпросната пица в конкурса New York Pizza Show, в който победи, оставяйки зад себе си двама неаполитански пицарии.

На практика пица "Берлускони" е отмъщението на финландците към италианския премиер заради изречена преди три години негова фраза, която доведе до дипломатически гаф. Тогава, в качеството си на премиер, Берлускони се опита да аргументира кандидатурата на град Парма за седалище на Европейската агенция за сигурността на храните с факта, че градът е известен с производството си на шунка и сирене пармезан. За да обори конкуренцията на Финландия, Берлускони каза, че там "ядат само мариновано еленско месо", което обиди до болка финландците.

Причината за това е, че маринованото еленско месо се яде в Аляска и в Лапландия, докато във Финландия то се яде само задушено или със сос от сметана и лук, отбелязва ProntoSofia.