Пет десерта, които да приготвите тази Коледа
Пет десерта, които да приготвите тази Коледа / ThinkStock/Getty Images

Коледа. Това време от годината, в което домът ни ухае на вкусни празнични ястия. Всички чакат с нетърпение да опитат от вкусните гозби и десерти. И имат свой коледен фаворит сред десертите, които искат да опитат.

Пет храни, задължителни за българската празнична трапеза

Вижте пет от любимите коледни десерти, на които всяко семейство се радва:

Коледни курабийки

Това е любимият десерт на децата, не само защото курабийките са много вкусни, но и защото малките активно се включват в приготвянето им. А цялата къща ухае на Коледа.

Щолен

Това е немски коледен сладкиш, който от скоро е много популярен и в България. Приготвя се основно по това време на година и е много очакван от всички, които обичат вкуса му.

Пай

Това е традиционен английски десерт, който често присъства на коледната трапеза и в други страни. В България най-често се приготвя с ябълки или компот от кайсии.

Печена тиква

Тиква с канела, мед и орехи е традиционен десерт, който се поднася на Коледа в почти всяко семейство. Тиквата е много полезна, здравословна и подходяща за тези, които внимават с калориите.

Четири вкусни причини да ядем тиква за закуска

Тиквеник

Баница с тиква е другият десерт, който традицията повелява да приготвяме и поднасяме на коледната трапезата. Може да бъде сервирана с кисело мляко или компот.

И още коледно настроение:

Коледа по български (СНИМКИ)

Най-странните коледни традиции по света

На Бъдни вечер у нас тиквеник, по света - сливов пай