Папата даде аудиенция на 20 000 сгодени двойки за Свети Валентин
Папата даде аудиенция на 20 000 сгодени двойки за Свети Валентин / БГНЕС

Папа Франциск даде аудиенция на 20 000 сгодени двойки по случай деня на Свети Валентин, като ги призова да зачитат светостта на брака и да не се поддават на изкушението за развод, предаде ДПА.

"Днес много хора се страхуват да направят твърд избор. Да се врекат за цял живот им изглежда невъзможно. ...Този манталитет кара мнозина да си казват: Ще бъдем заедно, докато трае любовта", обърна се към тях Светият отец. Той призова двойките да не разчитат на мимолетни емоции, а "на твърдата като скала истинската любов, която идва от Бог".

Така, както Божията любов е стабилна и вечна, ние искаме и онази любов, която е основа на семейството, да бъде стабилна и вечна", подчерта папата пред хилядното множество на площада "Свети Петър".

Умението да бъдем заедно и да знаем как да се обичаме, винаги е предизвикателство за съпрузите християни, добави Франциск. Той отправи подобно послание и в Туитър: "Скъпи млади хора, не се страхувайте от брака. Един плодоносен брак, основан на вярност, ще ви направи щастливи".

По време на аудиенцията на ватиканския площад папата повтори и съвета си за щастлив семеен живот - съпрузите да си казват "извинявай", "благодаря" и "съжалявам", и призова двойките да не мислят много за "банкети, снимки, рокли и цветя" и да предпочитат по-скромни сватбени церемонии, пише БТА.

Когато папата обяви преди месец намерението си да се срещне с годениците, които подготвят сватбата си, той им постави условие - да се регистрират до 30 януари в семейните отдели към съответната епархия или да изпратят имейл на електронен адрес events@family.va.

Целта на папската инициатива бе се насърчат младите хора да сключват брак. Първоначално бе предвидено срещата да се състои в една от залите на Ватикана, но откликът бе толкова голям, че бе решено аудиенцията да бъде на площада.