Отново спортист е Мъж на годината, Казийски оглави класацията
Отново спортист е Мъж на годината, Казийски оглави класацията / Sofia Photo Agency
Отново спортист е Мъж на годината, Казийски оглави класацията
35408
Отново спортист е Мъж на годината, Казийски оглави класацията
Матей Казийски пред Инес Павлова
Репортаж от церемонията на Лили Ангелова
  • Отново спортист е Мъж на годината, Казийски оглави класацията
  • Матей Казийски пред Инес Павлова
  • Репортаж от церемонията на Лили Ангелова

Матей Казийски е Мъж на годината 2010. Той е едва вторият волейболист в 20-годишната история на класацията, който я оглавява. Спортистът беше номиниран за отличието на Дарик заедно с вицепремиера Цветан Цветанов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

25 дни продължи онлайн гласуването за тях в официалния сайт на конкурса manoftheyear.bg. В допитването се включиха 16636 души. 10492 от тях предпочетоха Казийски за победител.

Министърът на вътрешните работи Цветанов за втора поредна година остана втори в крайното класиране (с 3387 гласа), изпреварен отново от спортист. През 2009 г. той беше победен от футболиста Димитър Бербатов. Третото място е за министър Плевнелиев (2757 гласа), за когото участието в състезанието беше дебют.

Преди година Матей Казийски закова десетото място в класацията на Дарик. Тогава той попадна в нея заради бронзовите медали, извоювани от националите ни, на Европейското първенство по волейбол в Турция. Сега Казийски е победител заради поредния си успешен сезон в италианския клуб Тренто и въпреки седмото място на страната ни на световното в Италия. Феноветe му го боготворят и сериозно му помогнаха, с активно гласуване дори от чужбина, за да стане Мъж на годината 2010.

За Казийски наградата е една от тези, които много го радват. На церемония в Младежки театър му я връчи президентът на Тренто Диего Мосна. Един от най-влиятелните италиански бизнесмени пристигна в София специално за събитието. Волейболистът вече е притежател на уникална сабя, на която е гравирано името му. Тя е изработена от Васил Попов - президент на Първи частен ювелирен двор "Кесар". Заради старо поверие спортистът я откупи от Мосна с монета. Вярва се, че така тя никога няма да застане между двамата.

Отново спортист е Мъж на годината Казийски оглави класацията
netinfo


Казийски получи още бутилка Johnnie Walker Black Label от специална лимитирана серия, произведена за 100-годишнината на марката, както и стилен часовник Maurice Lacroix, осигурен от Giulian.

Спортистът, който си дойде до България от Италия само за да присъства на церемонията на Дарик, сподели при награждаването, че Мъж на годината е отличието, което затвърждава желанието му да продължи да се състезава за националния отбор, за Тренто и да бъде добър волейболист. "Надявам се да оправдая доверието, което ми оказвате с тази награда", каза Казийски. Интервю с него на Инес Павлова можете да прочетете тук.

Мис ТВ чар

Като част от добрата традиция на конкурса, на церемонията Дарик връчи и наградата Мис ТВ чар. Екипът на медията отличи едно от емблематичните и най-чаровни лица на Българската национална телевизия - Мартина Вачкова, която се обърна към дъщеря си с думите: "Раде, мамо, майка ти е Мис!". "Ето за това не съм си и мечтала. За Оскар, да, обаче за Мис", пошегува се Марта и каза още: "Като малка толкова мразех да ми казват, че съм чаровна, защото исках да съм хубава. Исках да съм красива, а аз знаех, че не съм. И баща ми все ми казваше: Мартинче, миличка, това, което ти имаш, е толкова по-хубаво, толкова по-ценно, да си чаровна е супер. Сега вече знам, че от това по-ценно няма. Благодаря на Дарик радио, защото те са вторите, които ми дават тази награда след моя баща". Интервю с Марта Вачкова четете тук.

Отново спортист е Мъж на годината Казийски оглави класацията
netinfo

Допълнителни награди

На церемонията в Младежки театър Дарик раздаде и три допълнителни награди. Режисьорът Димитър Митовски получи отличието "Постижение на годината". То е заради невероятния успех на дебютния му игрален филм "Мисия Лондон" - най-гледаната и най-касовата лента в новата история на българското кино. От сцената Митовски обясни, че признанието за него всъщност е реверанс към изкуството у нас въобще. "Крайно време е достойно да се погледне на българската култура и българското образование", призова режисьорът. Още за наградата на Димитър Митовски вижте тук.

Шефът на пожарната в Свиленград Валентин Ангелов взе приза "Обикновен герой". Той ръководеше българския отряд, изпратен през лятото в Подмосковието, за да се бори с невижданите там пожари. Ангелов беше предложен и за номинация за Мъж на годината от редица журналисти от София и страната. В крайното класиране той остана на 12-то място. Пред зрителите на церемонията Ангелов обясни, че наградата, която получава не е само за него, а за всички обикновени герои, които са се борили с огнената стихия през август. Интервю на Красимир Бояджиев от Дарик-Хасково с шефа на пожарната в Свиленград можете да прочетете тук.

Наградата "Легенда" е за актьора Наум Шопов, но не просто по случай неговата 80-та годишнина и заради постиженията му в българските театър и кино, а и заради цялостния му принос в живота на всички ни. Здравословни проблеми на Наум му попречиха да присъства лично на церемонията. На нея бяха внуците му Асен Мутафчиев и Наум Шопов-младши, по които Дарик изпрати ценен подарък за актьора - колекция от дискове на Дюк Елингтън, който е любимият му музикант.

Отново спортист е Мъж на годината Казийски оглави класацията
netinfo

Церемонията

В стил прочутата сцена с танците на приема в българското посолство в Лондон от филма "Мисия Лондон" започна церемонията Мъж на годината. Неин водещ беше колегата от Дарик Драгомир Симеонов. Той успя да изненада както Матей Казийски, така и публиката, като първо помоли спортиста да се подпише върху волейболна топка Mikasa, а после му предложи със сервис да я изпрати в залата. Така притежател на безценен подарък стана фотографът от Sofia Photo Agency Юлиана Николова.

Отново спортист е Мъж на годината Казийски оглави класацията
netinfo


Изненада имаше и за строителния министър Росен Плевнелиев, който не само, че излезе на сцената под звуците на песента "Летим по пътищата бели", а и облече светлоотразителна жилетка, за да обещае за пореден път, че българите ще получат магистралите, за които мечтаят, до края на мандата на този кабинет. "Благодаря за изключителното доверие, с което ме удряте право в сърцето. Надявам се и аз, с това което правя, да съм уцелил една истинска българска мечта - тази на несбъднатите магистрали. Обещавам ви, че ще дам всичко от себе си и те ще се случат", каза Плевнелиев.

Отново спортист е Мъж на годината Казийски оглави класацията
netinfo

Единственият, който не можа да присъства на церемонията беше министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. В специално видеообръщение Цветанов похвали колегата си Плевнелиев за трите му деца и припомни, че и самият той скоро ще стане татко на трета дъщеря. "Надявам се, че и Матей Казийски ще последва нашия пример, за да покрие критериите за истински Мъж на годината", пожела вицепремиерът на победителя-спортист.

Любопитно е да се отбележи, че откакто Дарик организира конкурса Мъж на годината, са го печелили единствено спортисти. През 2008 г. отличието беше за волейболиста Пламен Константинов, а футболистът Димитър Бербатов стана Мъж на годината 2009. За 20-годишната история на класацията са я оглавявали общо осем спортисти.

Всичко за Мъж на годината 2010 можете да откриете ТУК

Отново спортист е Мъж на годината Казийски оглави класацията
netinfo