/ iStock/Getty Images
Гръцки учени на вулканичния остров Лесбос заявиха, че са открили рядко вкаменено дърво, чиито клони и корени са все още непокътнати след 20 милиона години, съобщава Ройтерс.

Дървото е било открито по време на пътен ремонт близо до древна гора, вкаменена преди милиони години на средиземноморския остров, и транспортирано от мястото с помощта на специална шина и метална платформа.

Това е първи случай, когато дърво е открито в толкова добро състояние, с цели клони и корени, от началото на разкопките през 1995 г., заяви професор Никос Зурос от Музея на природната история на вкаменената гора на Лесбос.
"Това е уникална находка", посочи той. "Запазена е в отлично състояние и чрез изучаване на вкаменената дървесина ще можем да установим от какъв вид растение идва".

Вкаменената гора на остров Лесбос, защитен от ЮНЕСКО обект от 15 000 хектара, е резултат от вулканично избухване преди 20 милиона години, покрило с лава острова, който по онова време представлявал тропическа екосистема.

Вкамененото дърво, дълго около 19 метра, е било съхранено благодарение на дебел слой вулканична пепел, която го покрила след падането му.

"По време на разкопките бяха открити различни гори, които са съществували преди между 17 и 20 милиона години на Лесбос, и ние можем да реконструираме екосистемата, която е съществувала в онзи период", посочва Зурос.
БТА