/ iStock/Getty Images
Изсечени в скала гробници с мумии бяха открити от археолози в комплекс в древния град Тапозирис-Магна в Египет, западно от античната столица Александрия, съобщи ТАСС.

Египетски археолози и специалисти от университета в Санто Доминго, Доминиканска република, са открили гробниците и са разказали за находката пред изданието "Иджипт индипендънт".

В изсечените в скала гробници, разпространени в гръко-римската епоха, са открити погребални камери с лошо съхранени мумии. "Лошото състояние на мумиите подчертава разликата между начините на мумифициране на древните египтяни и в по-късната епоха на гърците и римляните", казва ръководителката на експедицията Катлийн Мартинес.

Открити са запазени останки от позлатена материя, в която са увити мумиите, както и амулети от златно фолио, поставени в устата на мумиите. Мартинес уточнява, че този ритуал според тогавашните вярвания гарантирал способността на покойните да говорят пред съда на изгубените души на Озирис.

Най-голям интерес сред учените предизвикали две мумии със запазени по тях артефакти. "На първата са открити запазени позлатени украшения с изображения на бога на възраждането и цар на задгробния свят Озирис, а челото на другата мумия е украсено с рога и кобра, като на шията й е запазено колие с глава на сокол, символизираща бог Хор", каза Мартинес.
БТА