Откриха как се възстановява увредена ДНК
Откриха как се възстановява увредена ДНК / netinfo

Шведски учени са разкрили един от важните етапи за възстановяване на увредена ДНК. Това пише БГНЕС, като цитира авторитетното списание „Сайънс“. Откритието ще съдейства за разкриване на механизма на онкологичните процеси.

„Знаейки как функционира здравата клетка, по-лесно ще се разбере какво се случва в раковата клетка“, заяви ръководителят на изследването Камила Шегрен от Каролинския институт.

В центъра на изследването е ДНК, която се възпроизвежда при всяко деление на клетката. В този процес участва мултипротеинов комплекс, получил названието кохезин. Ако функцията му е нарушена, тогава двете нови клетки могат да имат неправилен брой хромозоми, което често се наблюдава в раковите клетки.

Резултатите от работата на шведските учени също така са потвърдили, че кохезинът участва във възстановяването на повредените нишки на ДНК. Разкриването на механизмите на деление и самовъзстановяване на клетките може да се превърне във важна стъпка за създаването на нови противоракови препарати.

„Сега знаем, че кохезинът играе важна роля във възстановяването на увредена ДНК. Следващата ни стъпка ще бъде по-подробно изследване на протеините и ензимите, участващи в образуването на кохезина“, отбеляза Шегрен. „Когато видяхме първите резултати, разбрахме, че това действително е голямо откритие“, добави тя.