Откриха езеро под пирамидата в свещения град на маите Чичен-Ица
Откриха езеро под пирамидата в свещения град на маите Чичен-Ица / ThinkStock/Getty Images

Мексикански учени откриха езеро под пирамидата на Кукулкан в Чичен-Ица, свещения град на маите на полуостров Юкатан, съобщават Асошиейтед прес и ТАСС.

Находката е била направена от изследователи от Института по геофизика и инженерство в университета в Мексико по време на полеви работи. Те са използвали метода на триизмерната електротомография.

Откритият подземен природен обект е с размери около 25-30 метра широчина и около 20 метра дълбочина. "Подобни езера не са рядкост в райони, където присъстват карстови явления, какъвто е Юкатан, отбеляза един от авторите на проучването Рене Чавес Сегура.

По правило естествените кладенци са свързани помежду си и образуват мрежа от тунели, през които водата свободно се движи. Така се е образувала естествената подводна мрежа на целия полуостров.

По думите на учения сега на археолозите им предстои да отговорят на въпроса знаели ли са маите за съществуването на подземното езеро преди строителството на пирамидата

Градът Чичен-Ица е бил основан около VI в. сл.Хр. Към XVI век, когато започва испанската колонизация на Америка, той вече от няколко века е бил запустял. Пирамидата на Кукулкан, бога на вятъра, водата, огъня и въздуха, се счита за една от главните забележителности на древния град.

Източник: БТА