/ iStock/Getty Images
Церемониална корона от осемнадесети век, открадната преди две десетилетия, се върна в Етиопия, съобщи Асошиейтед прес.

Короната е задигната от Етиопия през 1993 г. и бе открита в Ротердам през октомври миналата година. Правителството на Нидерландия предаде реликвата на етиопските власти.

"Това е исторически ден за нас", каза етиопският министър на културата и туризма Хирут Касау. "Все още не знаем как короната и други артефакти са откраднати и изнесени от Етиопия", добави той. Сред другите задигнати реликви е разпятие.

Правителството на Нидерландия обяви в официално съобщение, че короната е собственост на Етиопската православна църква. Тя е открадната от храма "Св. Троица" в село Челекот. Короната принадлежала на етиопски пълководец от осемнадесети век, който я дарил на храма в селото в северната част на страната.

Бащата на Меган Маркъл открито я атакува в телевизионно интервю (ВИДЕО)

Години наред короната е била в ръцете на Сирак Асфау, холандец от етиопски произход, става ясно от съобщението. Той се свързва с външно министерство миналата година с посредничеството на арт детектива Артур Бранд, "за да обсъдят как да върне този важен културен артефакт".

"Каза ни, че някой му поверил короната да я пази. Но след като осъзнал, че е от етиопски произход, той отказва да я върне на притежателя ѝ и я пази двадесет и една години", уточни министърът на културата.

Короната е изложена в етиопския национален музей в столицата Адис Абеба за няколко дни и след това ще бъде върната в църквата в Челекот.