Остров Джилио – истинска атракция за „злокобен туризъм”
Остров Джилио – истинска атракция за „злокобен туризъм” / Reuters

Италианският остров Джилио, край който на 13 януари претърпя крушение корабът Коста Конкордия, се е превърнал в истинска атракция за туристите именно заради трагедията с лайнера, съобщава в. "Фигаро", като се позовава на местните власти.

За януари и февруари броят на туристите, посетили Джилио, е скочил с 200 процента. Гостите се тълпят по бреговете, за да видят заседналия върху скалите луксозен кораб, който вече си спечели прозвището Полегналата Айфелова кула. Много круизни кораби също се доближават до останките от лайнера, за да могат пасажерите им да го разгледат, отбелязва БТА.

Обикновено на остров Джилио през зимата живеят 700 души, а през лятото 3400 души. През летния сезон туристите, които отсядат там за по-дълго време са 4000, а туристите, които само минават през острова са 50 000.

Местните власти обаче не се радват на новата форма на "злокобен туризъм", при която хората идват, за да "разгледат отблизо" трагедията с Коста Конкордия. Близките на жертвите също са възмутени.

Туристите имат и допълнителна атракция - в кафенетата и ресторантите на Джилио те могат да се наслушат на разказите на екипите, които претърсват кораба и които са окупирали местните хотели. Сред разказвачите е и местният жител Салваторе, който познава лично капитана на злощастния кораб Франческо Скетино. Двамата са плавали на друг лайнер и според Салваторе Скетино не бил моряк, а само шоумен.