/ / iStock/Getty Images
Откритата през декември комета Атлас се приближава към Земята и може да стане ярка като Луната, ако преди това не се разпадне от топлината на Слънцето, съобщи в. „Дейли мейл“.

Атлас сега е близо до орбитата на Марс, но скоростта на кометата се увеличава, докато се движи към Слънцето. До Земята ще се доближи най-много в края на месец май.

Светлината на кометата се засилва с приближаването ѝ към Слънцето по-бързо, отколкото очакваха астрономите. „Някои прогнози за яркостта ѝ граничат с абсурдното“, каза Карл Батъмс от американския Морски изследователски институт.Яркостта на кометата се е увеличила 4000 пъти, откакто е открита. Тя може да се вижда с невъоръжено око още през април. Когато е наблюдавана за първи път, кометата е била в съзвездието Голяма мечка и е изглеждала 398 000 пъти по-бледа от звездите, виждащи се без уреди от Земята. Тогава тя е била на 439 млн. км от Слънцето. Яркостта ѝ шеметно се увеличава, но има реална възможност кометата да се разпадне от горещината, преди да осигури спектакъл за астрономите.

„Сега кометата освобождава огромни количества газове, затова яркостта ѝ толкова се увеличава“,  каза Батъмс.За да оцелее достатъчно дълго и да я наблюдаваме с невъоръжено око, кометата трябва да запази леда си. За това е необходимо да има голямо ядро с много замръзнал газ, но астрономите не могат да потвърдят това. Иначе ще избледнее и ще се разпадне с доближаването до Слънцето. Според Батъмс това е много вероятно.Дори и да се разруши, е възможно космическият апарат СТЕРЕО на НАСА да я заснеме, преди да изчезне. С невъоръжено око не сме наблюдавали комета на небето от 1997 г. Тогава шоуто осигури кометата Хейл-Боп

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА