На 8 февруари 1984 година пилотираният "Союз Т-10" излита от Байконур, скачва се успешно с орбиталната станция „Салют-7“ и доставя на борда й нов тричленен екипаж, състоящ се от Олег Атков, Леонид Кизим и Владимир Соловьов. За Атков и Соловьов това е първата им космическа мисия, докато Леонид Кизим е опитен космонавт с натрупан летателен стаж в околоземна орбита. Те остават почти 7 месеца на борда на орбиталната станция.

Необичайният инцидент се случва на 12 юли 1984 година, когато екипажът провежда планирани експерименти и наблюдения. Неочаквано космонавтите забелязали, че по курса на орбиталната станция се е появил голям оранжев газов облак с неизяснен произход. Екипажът се свързал с наземния център за управление на космическите полети. Докато шокираните наземни служители анализират информацията на космонавтите, орбиталната станция навлиза в облака. Всичко извън станцията станало като оранжева мъгла, а екипажът имал реалното усещане, че мъглата е проникнала и вътре в станцията, макар това да не е възможно. Космонавтите сякаш били заслепени от оранжев блясък, без да виждат останалите от екипажа. За щастие зрението им се върнало почти веднага.

нло
Thinkstock/Getty Images

Те направили визуални наблюдение през илюминаторите и се сблъскали с нещо още по-странно. И тримата потвърдили, че виждат 7 хуманоидни същества. Те имали човешки лица и тела, а на гърбовете им се различавало нещо прозрачно, подобно на крила.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА 5 МЕСТА В БЪЛГАРИЯ, ОТ КОИТО ЩЕ ВИ ПОБИЯТ ТРЪПКИ

Космонавтите били със здрава психика, преминали всевъзможни тестове по време на подготовката. За религиозни суеверия не можело да става и дума. Но на тримата им дошла една и съща асоциация за ангели заради формата на фигурите. Изглеждали почти като хора, но били различни. Всичко продължило около 10 минути, а след това облакът и странните фигури изчезнали.

Феноменът НЛО - научна фантастика или истина?

Космонавтите съобщили за случилото се в Центъра за управление на полетите. От тях се заинтересувал и цял екип от медици. Всички тестове обаче били в норма. Било взето решение случилото се да се смята за групова халюцинация, вследствие на комбинация от преумора, кислородна недостатъчност и на колебанията във вътрешното налягане в станцията.

Още трима космонавти се присъединили към екипажа - Игор Волк, Светлана Савицкая и Владимир Джанибеков. Светлана Савицкая става първата жена, която излиза в открития Космос. Придружава я Владимир Джанибеков.

Странното събитие се повтаря, но този път свидетели са 6-мата космонавти. Версията за групова халюцинация отпаднала.

Според руски учен има две хипотези за виденията на космонавтите. Според първата източникът на виденията се намира в подсъзнанието. При продължително пребиваване в условията на безтегловност при космически полет възникват състояния, при които информацията изплува от дълбините на психиката във вид на фрагменти от живота на различни организми - далечни предци на човека в процеса на еволюцията.

Втората хипотеза предполага, че потокът информация в мозъка постъпва от някакви галактически информационни лъчи.

Още по темата за НЛО:

Мистерията "Розуел" - началото на феномена НЛО (ВИДЕО)

Близо до нас ли са извънземните?

Лазер крие Земята от извънземните

Древните космодруми на Земята

Уфолог показа снимки на извънземни, открити в Розуел (ВИДЕО)