Още от древни времена човекът се е вълнувал от мисълта за среща с представители на други цивилизации. Сещате се за онези вечери - лятна жега, студени коктейли, безоблачна вечер с милиони звезди. Изведнъж някой от компанията поглежда нагоре и се замисля колко е малък и незначителен. И цялата компания се впуска в различни екзистенциални теми.

Сами ли сме? Къде са извънземните?

Търсим същества, които са живи и интелигентни. И до колкото разбираме, съдейки по себе си, за живот са нужни няколко елемента - въглерод - защото това е градивната частица на телата ни и вода. Не защото е задължително да я пият, а защото във водата живота може много по-лесно да се развие първоначално.

И последно, но не и по важност - планета с атмосфера, която е подобна на нашата.

Две нови планети вероятно поддържат условия за живот

Всъщност от сравнително скоро сме настроили уши и очи към космоса. SETI или търсенето на извънземен ум започва през 60-те години. Само 56 години са минали оттогава.

Хората са на планетата Земя от 200 000 години и все още откриваме по 18 000 нови видове животни и насекоми всяка година, и сме изследвали едва 10-15% от океаните ни.

Да не говорим, че 7 милиарда човека имат вероятността да открият нов вид животно на нашата планета, а астрономите от СЕТИ са едва шепа, като разполагат с ограничено количество телескопи.

Лазер крие Земята от извънземните

Това със сигурност е една от причините да не сме открили извънземните все още. Открили сме обаче, че в Млечния път - нашата галактика - има около 100 хиляди милиона звезди. 22 % от тях имат планети, които ги обикалят, както земята обикаля слънцето.

Това означава, че съществуват общо 22 хиляди милиона планети само в нашата галактика, а нашата галактика е само една от стотиците милиарди галактики в космоса.

Учени обясниха защо не е открит извънземен живот досега

Разбира се, повечето планети са подобни на Марс, Юпитер и Венера и на тях няма как да има живот, но до тук сме открили поне 10-тина планети, които имат атмосфера, течаща вода, планини.

Времето

Ние искаме всичко да се случи сега, веднага, на момента. Забравяме обаче, че вселената не е 3, а 4-измерна. И измерението, което повечето хора забравят е времето.

Да, то също е измерение.

Това означава, че извънземни може да е имало доста близо до нас много преди ние да сме се появили на земята или пък да означава, че ще има много след като хората и планетата земя изчезне.

Древните космодруми на Земята

Какво твърдят конспиративни теоритици?

Свикнали сме във филмите извънземните да изглеждат доста подобни на нас, да говорят, да имат ръце и крака... На практика е невъзможно това да са извънземните, защото лицата и крайниците са нещо като наша запазена марка на земята. Вероятноста те да са еволюирали по същия начин е повече от миниатюрен.

Почти всички гръбначни имат две очи, нос и уста - лице. Това е, защото преди милиони години сме имали общ прародител, от който всеки е поел по своя еволюционен път.

А това, което пък доста конспирации твърдят е, че извънземните са сред нас от много години, а ние просто нямаме доказателства за това. Като главен факт дават различни НЛО-та.

Но НЛО означава Неиндентифициран Летящ Обект, а не извънземно. Има куп летящи неща, които са повече от странни и обикновен човек трудно би могъл да си обясни, но за това са ни учените. До сега не съществува нито един случай на забелязано НЛО, което да не може да се обясни по рационален начин.

Остават въпросите:

Ще успеем ли да открием извънземните докато сме живи или преди човечеството да умре? И ще умре ли човечеството, ще успеем да си намерим нова планета, ако не сме избием преди това?