Дълго време в СССР отношението към информацията за НЛО е била като към ненаучна фантастика, недостойна за вниманието на сериозните учени.

Коренната промяна в отношението на официалните лица към НЛО настъпила през 1978 г. Тогава в Петрозаводск стотици, а може би и хиляди хора в течение на няколко часа наблюдавали в небето странен светещ обект. В градските служби заваляли писма и обаждания от изплашени граждани. Последна капка било писмото до правителството, изпратено от академик Александров-бащата на съветските атомни централи. Той пишел,че игнорирането на тези теми в бъдеще ще бъде грешка, че е необходимо да се създадат специални програми за изучаването на подобни явления.

Близо до нас ли са извънземните?

След тези събития военните и управляващите в съветската страна започват да се отнасят напълно сериозно към феномена НЛО, макар в началото да са приемали всички такива случаи като вражески чуждестранни технологии и шпионски апарати.

Мистерии: НЛО, заснети през 2016 г. (ВИДЕО)

В КГБ и в Министерството на отбраната са съществували специални подразделения, които събирали и анализирали всичката информация за подобни явления. По съветско време в Министерството на отбраната съществувал проект за създаване на свръхчовек, притежаващ паранормални способности. В рамките на този проект група контактьори успели да установят контакт с представители на извънземна цивилизация. Подробности за този свръхсекретен проект разкрива генерал-лейтенант от запаса д-р на техническите науки академик Алексей Савин. Той оглавявал експертно управление на генералния щаб, което изучавало всевъзможни и необичайни явления.

Астроном откри обекти, може би създадени от извънземни

През 2013 година Савин съобщава пред журналисти, че в края на 80-те години група изследователи е успяла да установи контакт с представители на друга цивилизация. Научната програма била оглавявана от академик Наталия Бехтерева, която до смъртта си била научен ръководител на Института за мозъка на човека на Руската академия на науките. В тази програма участвали над 200 много добри специалисти от цялата страна.

Микросателити ще помогнат на учените за откриването на екзопланети

В процеса на изследванията те стигнали до извода, че човек е енергоинформационна система, която получава информация отвън. Благодарение на това у него могат да се проявят паранормални способности.

Учени обясниха защо не е открит извънземен живот досега

Савин признава, че са постигнали значителни успехи в тази насока и даже са успели да осъществят телепатичен контакт с извънземна цивилизация.

Бехтерева пише в доклада си по случая. "Ние сме твърде млада цивилизация, за да сме им интересни в качеството си на субект на общуване. Но понеже сме част от Вселената, с нашите неразумни действия може да навредим, както на себе си, така и на другите цивилизации. Затова те ни следят и наблюдават".