Мистерията "Розуел" - началото на феномена НЛО (ВИДЕО)

През последното столетие има хиляди случаи на очевидци, които са виждали НЛО, като част от тях са документирани и описани от официални разследващи комисии на държавни и военни институции. Няма съмнение, че по-голямата част от тях са следствие на човешка дейност или на природни феномени. Но останалите случаи остават без научно обяснение.

НЛО и космическите апарати са две различни понятия. Но в някои от необяснимите случаи, свързани с НЛО, част от версиите са, че това са чуждоземни летателни средства. Подобна версия е напълно вероятна до доказване на противното, като в много от случаите се подкрепя и от факти.

Феноменът НЛО - научна фантастика или истина?

Един от първите такива случаи, който дава началото на популяризирането на теорията, че НЛО и извънземен космически апарат са две покриващи се неща е на 24 юни 1947 година. Тогава бизнесменът и пилот Арнолд лети сам над връх Ретард, щата Вашингтон. Изведнъж той вижда група от 9 летателни апарата, движещи се с невероятна скорост. Те имали отражателно покритие и летели с голяма скорост, под определен строй и с променлива траектория.

Като опитен пилот той направил няколко неща, за да бъде сигурен, че не вижда някакви атмосферни явления. Наклонил самолета и застанал така, че пред обектите да се вижда сняг и те изглеждали тъмни на фона на бялата повърхност. Преди Арнолд да успее да се приближи, обектите изчезнали. Това било прецедент за онова време или поне не било съобщавано за подобно нещо. По време на войната имало десетки доклади на военни пилоти за НЛО, които били с друга форма и поведение.

Мистерии: НЛО, заснети през 2016 г. (ВИДЕО)

В следващите дни пресата цитирала погрешно пилота и неговото обяснение за случката. Той казал, че летателните апарати са се движели като чинии, плъзгащи се по вода. Репортерът обаче написал, че приличат на чинии. Така се родил терминът "летяща чиния" и преживяването на Арнолд положило началото на Асоциацията на феномена НЛО.

извънземни
Thinkstock/Getty Images

Седмици по-късно през лятото на 1947 година, близо до град Розуел, щата Ню Мексико се случил най-популярният инцидент, свързан с НЛО. Според непотвърдени от правителството данни там се разбива чуждоземен космически апарат, в който са открити тела на извънземни същества. Така градчето Розуел се превръща в емблема за феномена НЛО.

Уфолог показа снимки на извънземни, открити в Розуел (ВИДЕО)

Първоначалното изявление на военновъздушните сила на САЩ за инцидента било, че това е апарат с извънземен произход, но то било отречено много бързо. След това версията за инцидента била променена, като военните твърдели, че това е метеорологичен балон, без нищо извънземно в него.

Въпреки това десетки свидетели на случая твърдят, че са виждали части от катастрофирал космически кораб, направен от непознати материали.