Ник Брумфийлд: Хитлер би се гордял с Американски снайперист
Ник Брумфийлд: Хитлер би се гордял с Американски снайперист / Guliver/Getty Images

Противоречивият режисьор на документални филми Ник Брумфийлд остро разкритикува хитовия филм "Американски снайперист" (American Sniper), като го определи като "фашизъм" и сравни мощните му внушения с нацистката пропаганда от времето на Адолф Хитлер, пише сайтът Контактмюзик.

Как "Американски снайперист" раздели Америка

Името на Брумфийлд нашумя с поредица от успешни негови ленти за кончините на Кърт Кобейн, Тупак Шакур, Ноториъс Би Ай Джи и др. Той се нахвърли върху номинирания за Оскар филм на Клинт Истууд, в който се разказва истинската история на морския десантчик Крис Кайл.

Лентата получи и други критики, че възхвалява хладнокръвните убийства. В дебата се включи и Брумфийлд: "Сюжетът явно показва, че САЩ вече не са световен лидер. Успехът на лентата в боксофиса е направо плашещ. Хората винаги са гледали на САЩ като страна, която ще ги поведе към бъдещето. А като гледам "Американски снайперист" си мисля, че се връщаме назад, и Адолф Хитлер би се гордял, ако неговите хора заснемат подобно нещо".

"Американски снайперист" с рекордни приходи за януари

Според Брумфийлд кинотворбата показва, че Америка е в упадък, че се е вглъбила в себе си и вече не е световен лидер. Тя се стреми да върне хората към първичните им инстинкти.

Източник: БТА