Немски професор поиска да го замразят
Немски професор поиска да го замразят / снимка: Guliver/Getty Images

Немският учен Клаус Самес иска след смъртта му да бъде замразен с идеята след време да бъде върнат отново към живот.

75-годишният Самес подписа документ, съгласно който след като умре, тялото му ще бъде поставено в състояние на криогенна консервация, съобщава БГНЕС. В течение на много години немският учен се е занимавал с проблемите на геронтологията, а от 1995 г. досега се е посветил на криониката.

След смъртта му Самес ще бъде поставен във вана с лед, която ще бъде транспортирана до Мичиган и предадена на Криогенния институт. Там кръвта му ще бъде заменена с физиологичен разтвор, след което тялото му ще бъде поставено в камера с течен азот.

До момента Криогенният институт е замразил по този начин над 100 души, гарантирайки, че след време те могат да бъдат върнати към живот. Всеки от клиентите заплаща по 21 000 евро, но за проф. Самес има отстъпка - 14 000 евро. Повечето от замразените клиенти са неизлечимо болни и са се решили на тази стъпка с надеждата, че когато медицината напредне достатъчно, те ще могат да бъдат размразени и излекувани.

Мнозинството учени обаче са на мнение, че процесът на криоконсервация е необратим и че ръководещите Криогенния институт са просто банда мошеници, извличащи печалба от лековерието на клиентите си, очакващи излекуване в бъдеще или даже безсмъртие.