Без значение колко вкусно и здравословно е ястието, което сте приготвили, то може да загуби своите здравословни ползи и дори да причини хранително отравяне, ако го претопляте в микровълнова печка.

Каналът "Top Of The Tops" във vbox7 разкрива кои са храните, които не трябва да топлите в микровълновата печка:

Целина

Целината е чудесна полезна съставка за супа, но само ако я консумирате непосредствено след като сте я приготвили. Целината съдържа нитрати, които след претопляне се превръщат в токсични нитрити и канцерогенни нитрозамини.

Ако имате останала крем супа от целина, опитайте да я ядете без да я претопляте, ще се учудите  колко е вкусна дори и студена.

целина
iStock/Getty Images

Яйца

Сигурно не ви се налага често да подгрявате бърканите си яйца или омлет, но все пакт трябва да знаете, че след претопляне яйцата стават токсични.

По-добре е да ги добавите към сандвич или салата. Тогава няма да се налага да ги претопляте или да ги изхвърляте.

Яйца микровълнова
iStock/Getty Images

Спанак

Много хора, които спазват здравословна диета, обичат спанака, защото той съдържа много витамини и минерали. Но също като целината, спанакът е пълен с нитрати, които след претопляне стават нитрити и нитрозамини.

Използвайте спанак за смутита, сандвичи или салати и ще получите максимални ползи без никаква вреда.

Гъби

Гъбите са трудни за храносмилане и въпреки високото съдържание на протеини, витамини и аминокиселини, те не се усвояват добре от организма. И ако претопляте остатъците от ризото, проблемът ще се влоши още повече - протеиновият състав на гъбите се променя и това причинява болки в стомаха и подуване на стомаха.

Ако имате останало ястие, което съдържа гъби, може да го претоплите на фурната за около 170 градуса.  

Пет храни, които не трябва да топлите в микровълновата (ВИДЕО)

Картофи

Съвсем неочаквано картофите също се оказват в черния списък. Претоплените картофи губят вкуса и ползите си за здравето и дори могат да доведат до натравяне, ако се съхраняват във фолио на стайна температура.

По-добре е веднага да ядете картофеното пюре и пържените картофи. Ако са ви останатли варени картофи, просто ги добавете към салатата си.