Най-старата вода на Земята се оказа по-древна с 500 млн. години
Най-старата вода на Земята се оказа по-древна с 500 млн. години / ThinkStock/Getty Images

Най-старата вода на Земята, открита дълбоко под мина в Канада, се оказа по-древна с 500 милиона години, съобщи Би Би Си.

Басейнът с праисторическа вода беше открит в мина за добив на мед, цинк и сребро на дълбочина 2,4 км през 2013 г. Оказа се, че тя е на 1,5 милиарда години. На същото място учени от университета на Торонто откриха още по-дълбок извор, който е поне с 500 милиона години по-древен.

Фотосинтезата е по-древна, отколкото се смяташе досега

"Когато хората си представят тази вода, си мислят че тя е с малък обем и се съдържа в скали. Всъщност, тя направо извира с дебит литри в минута. Обемът е много по-голям, отколкото очаквахме", каза проф. Барбара Шъруд от екипа. Новооткритият басейн е на почти 3 км дълбочина в земната кора.

Най-старата вода на Земята е много повече от обема на всички реки и езера

Древната вода дава уникален поглед към историята на нашата планета, както и към съществуващия тогава живот. Учените откриха химически следи, оставени от едноклетъчни организми, които някога са живели във водата.

Изследването на подобни древни водни обекти може да даде насоки и къде да бъде търсен живот в Слънчевата система, например в океаните на ледените луни на Юпитер и Сатурн.

Източник: БТА