Най-старата вода на Земята е много повече от обема на всички реки и езера
Най-старата вода на Земята е много повече от обема на всички реки и езера / снимка: Guliver/Getty Images

Най-старата вода, уловена дълбоко в земната кора, е в много по-голямо количество, отколкото мислеха специалистите досега, съобщи Би Би Си.

Водата, част от която е на милиарди години, е на километри под повърхността. Учени от университета на Торонто изчислиха, че обемът й е 11 милиона кубични километра - повече от всички реки, блата и езера на планетата ни.

Учените са изненадани от възрастта на водата - от един милиард до 2,5 милиарда години.

Най-старата вода е открита на 2,4 км в пукнатини на дълбока мина в Канада. Реагирайки със скалите, водата освобождава водород, потенциален източник на храна. Това означава, че дълбоко в земната кора може да има живи форми.

Учените са използвали за анализа си данни от 19 мини в Канада, РЮА и Скандинавия, изследвани в рамките на програмата Deep Carbon Observatory, за да определят колко вода може да се съдържа в древните гранитни базалтови и кварцитни скали от прекамбрия. Те съставляват около 70 процента от земната кора. Те са изчислили също колко водород се произвежда с подземните химически реакции.

"До неотдавна производството на водород в континенталната кора се смяташе за пренебрежимо малко, близо до нула. Това е много грешно. Нашата работа показва, че е равно на това от океанската кора. Това удвоява количеството водород, произвеждано на земята" - каза проф. Крис Балентайн. Приоритет за учените сега е търсенето на живот в дълбоката кора.

Повечето хора биха се замислили, преди да опитат нещо на 2,5 милиарда години. Не и проф. Барбара Шеруд Лолар. Тя не устояла на изкушението, но водата била с "ужасен" вкус, заради високото съдържание на сол и минерали, добави в. "Дейли мейл".

"Тя е по-вискозна от чешмяната вода. На консистенция е като кленов сироп. При излизането на повърхността няма цвят, но щом влезе в контакт с кислорода, става оранжева, защото започват да се образуват минерали, особено желязо" - каза проф Шеруд Лолар.

Източник: БТА