За да се радвате на здрави и хубави зъби е важно не само да ги поддържате чисти, но и да внимавате с какво се храните. Избирайте правилно храната, която консумирате и така със сигурност ще си спестите честото ходене на зъболекар, пише каналът "Баба знае" във vbox7. Вижте какви храни е важно да приемате, за да имате здрави зъби и венци:

Храни, богати на калций и фосфор

Храни и напитки, които са силно киселинни могат да причинят ерозия на емайла. Важно е да приемате храни, богати на калций и фосфор. Те представляват градивните елементи на емайла и ще запазят зъбите ви здрави. Най-добрите източници на калций са киселото мляко, сиренето, морските дарове, тофу, бадеми. Храни, богати на фосфор са тиквените семки, рибата, бразилските ядки, червеното месо, яйцата.

млечни продукти
iStock/Getty Images

Твърди и хрупкави храни, които съдържат много вода

Опитвайте се да консумирате храни, които са твърди и хрупкави. Процесът на дъвчене произвежда повече слюнка, което е най-добрият естествен неутрализатор на бактериите, които причиняват кариеси. Текстурата на тези храни също ги прави естествено абразивни, така че те нежно търкат и почистват повърхностите на зъбите, премахвайки плаката и хранителните частици. Става дума за сурови плодове и зеленчуци, а не храни като чипс и бисквити. Най-добрите опции за това са целината, ябълките, краставиците, морковите.

Пет храни, които ще ви помогнат да имате блестящи бели зъби (ВИДЕО)

Храни, богати на витамин D

Витамин D е от решаващо значение за цялостното ви здраве, но е наистина важно, ако искате да имате и здрави зъби. Основната причина е, че този витамин помага на тялото ви да усвоява по-добре калция. Най-добрият източник на витамин D e слънчевата светлина, която може да черпите като си правите слънчеви бани. От храните това са рибата, жълтъците на яйцата, масло от черен дроб на треска.

5 грешки, които допускаме в грижата за зъбите (ВИДЕО)

Храни, богати на витамин С

Витамин С може да укрепи кръвоносните съдове и да намали възпалението, което помага на венците да останат по-здрави. Витамин С също е необходим за производството на колаген, ключов протеин, който ви помага да се борите с пародонтоза. Липсата на този витамин прави венците ви по-чувствителни и по-податливи на бактериите, причиняващи пародонтални заболявания. Храни, богати на витамин C са чушките, портокали, киви, ягоди, броколи, зеле.

ягоди
iStock/Getty Images