Модният гуру Ана Уинтър влиза в музея
Модният гуру Ана Уинтър влиза в музея / снимка: Guliver/Getty Images

Известната главна редакторка на американското издание на списание „Вог” Ана Уинтър вече беше герой във филм и в книга, но вече ще има и музей със своето име.

След пълния си ремонт Институтът за костюми към музея Метрополитън в Ню Йорк ще бъде прекръстен на „Център за костюми Ана Уинтър”. Това ще стане официално при повторното му откриване на 8 май 2014 г., съобщи музеят.

Ана Уинтър, която е и творчески директор на Конде наст, е член на Управителния съвет на музея от 1999 г. Тя събра около 125 млн. долара за института, като организира от 1995 г. насам над 15 гала церемонии и други бляскави събития, на които присъстваха много звезди от модата и киното.

Тези събития помогнаха за намирането на спонсори и средства за експозициите и за амбициозния ремонт на института. „Нейният интерес към нашата мисия ни позволи да се издигнем на ново равнище на развитие и известност”, подчерта директорът на Метрополитън Томас Кембъл в комюнике, пише БГНЕС.

Институтът за костюми, който е създаден през 1937 г., а през 1946 г. става част от Метрополитън, включва над 35 000 модела, рокли и костюми от Европа, Азия, Африка и Америка. Най-старите са от 17 в. Неговата колекция е една от най-големите в света.