Марая Кери
Марая Кери / Gulliver/Getty Images
"Металика", Марая Кери и "Джонас брадърс" ще са хедлайнери на безплатен концерт в Сентрал парк в Ню Йорк следващия месец, който ще отбележи десетата годишнина от фестивала "Глобал ситизън", организиран благотворително в полза на борбата с крайната бедност, съобщиха Асошиейтед прес и АФП.

Годишнината ще бъде отбелязана на 24 септември и с концерт от Акра, Гана с участието на Ъшър, Сиза и H.E.R., който ще се излъчва по света. Събитието ще е не толкова тържество, колкото призив за незабавни действия в подкрепа на мерките срещу много международни кризи, каза изпълнителният директор на "Глобал ситизън" Хю Еванс.

"Близо 320 милиона души по света са изправени пред глад", каза той и посочи, че пандемията от КОВИД е тласнала близо 100 милиона души в крайна бедност, а руското нашествие в Украйна е влошило ситуацията. "Ако не предприемем спешни мерки сега, още близо 200 милиона души вероятно ще изпаднат в крайна бедност до ноември, с което хората по света, живеещи изключително бедно, отново ще надминат един милиард души".

Според стандартите на международните организации хората, които живеят с по-малко от равностойността на 1,90 щатски долара на ден, са в крайна бедност.

"Ако ще правим нещо, ни е нужна спешна мобилизация", каза за Асошиейтед прес Приянка Чопра Джонас, която ще е водеща на концерта в Сентрал парк.
Поп звездата Чарли Път, латино сензацията Росалия, италианците от "Монескин" са сред участниците на сцената в Сентрал парк. Сред изпълнителите в Акра са рапърът Стормзи, нигерийката Темс и звезди от Гана. Двата концерта ще се излъчват и стриймват по Ей Би Си, Еф Екс, Хулу, в Туитър, Ютюб и други канали.
 
БТА