/ iStock/Getty Images
Запознайте се с Матусал - рибата, която обича да яде пресни смокини, да бъде поглаждана по гърба и корема и се смята, че е най-старата жива аквариумна риба в света, предаде Асошиейтед прес.

Според Библията Матусал - дядото на Ной, е доживял до 969 години. Рибата Матусал не е толкова древна, но биолози от Калифорнийската академия на науките смятат, че е на около 90 години и няма известни живи връстници.

Матусал е австралийски неоцератодус - вид двойнодишаща риба, с дължина 1,2 метра и тегло 18,1 килограма, която е донесена в музея на Сан Франциско през 1938 г. от Австралия.
 
Неоцератодусът се смята за еволюционната връзка между рибите и земноводните.

Публичността не е чужда на Метусал. За първи път за рибата споменава "Сан Франциско кроникъл" през 1947 г. "Тези странни същества - със зелени люспи, изглеждащи като пресни листа от артишок - са известни на учените като възможно липсващо звено между сухоземни и водни животни", пише изданието.
Допреди няколко години най-старият неоцератодус е обитавал аквариума "Шед" в Чикаго. Дълголетната риба, наречена Дядо, се спомина през 2017 г. на 95-годишна възраст.

"По подразбиране Матусал е най-старата жива аквариумна риба в света", каза Алън Джан, старши биолог в Калифорнийската академия на науките. Според гледачите ѝ рибата е женска, въпреки че е трудно да се определи пола на вида без рисковано вземане на кръв. Академията планира да изпрати малка проба от нейната перка на изследователи в Австралия, които ще се опитат да потвърдят пола и да установят точната ѝ възраст.

Матусал - риба с "благ нрав" по думите на Джан, обича да я поглаждат по гърба и корема. По отношение на храната обаче дълголетната обитателка на аквариума е малко придирчива и харесва само пресни смокини. "Ако са замразени, тя няма да ги яде", казва говорителката на Калифорнийската академия на науките Джанет Пийч.В аквариума има още два по-млади неоцератодуса, за които се смята, че са прехвърлили 40-те или 50-те си години.

Неоцератодусът е застрашен вид и вече не може да бъде изнасян от австралийски води, така че биолозите от академията казват, че е малко вероятно да получат замяна, след като Матусал се спомине.

"Ние просто ѝ осигуряваме възможно най-добрата грижа и се надяваме да бъде във форма", допълват гледачите на Матусал.
БТА