/ iStock/Getty Images
Мандарините имат много здравословни ползи, когато се консумират в ограничени количества. Освен това цитрусовият плод се препоръчва в диетата при липса на хронични патологии. В противен случай могат да се появят странични ефекти.

Тези цитрусови плодове поддържат цялостната жизненост на организма и намаляват риска от развитие на много заболявания. Мандарината е повече от 80% вода, останалото са въглехидрати.

Калоричното съдържание на плодовете е 40-60 kcal на 100 грама. Една мандарина тежи от 80 до 150 грама. Плодовете може да са включени в диетата дори по време на отслабване. В такива случаи е важно да се вземе предвид количеството – до две до две на ден.
 

Мандарината е чудесна витаминозна подсилка през зимата, но и с нея не бива да се прекалява
iStock/Getty Images

Мандарината съдържа голямо количество витамин С: два плода задоволяват ежедневните нужди на организма. Съдържа още витамин А, фолиева киселина, витамини от група В, D, E, PP. Плюс калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо.

Те укрепват имунната система, имат противовъзпалителен ефект, подобряват храносмилателните процеси, намаляват концентрацията на холестерол в кръвта, свалят кръвното налягане и действат като профилактика срещу хипертонията.

И кората им може да се яде - тя съдържа витамини А, Е и К, антиоксидантни вещества, като преди употреба трябва да бъде смачкана.

Но мандарините не бива да влизат в диетата при:

- индивидуална непоносимост към тях,

- заболявания на стомашно-чревния тракт - ентерит, колит, гастрит; язва, язви на дванадесетопръстника;

- алергия към цитрусови плодове;

- сериозен кариес или заболявания на зъбите;

- затлъстяване;

- заболяване на бъбреците.


За да изберем сладка и зряла мандарина трябва да се ръководим от наличието на „пореста“ кора, лесна за белене – тя не приляга плътно към плода, а има малка междина между тях.

Мандарината е чудесна витаминозна подсилка през зимата, но и с нея не бива да се прекалява
iStock/Getty Images

Сладките мандарини са меки, но и еластични. И не на последно място – цветът трябва да е ярко оранжев, еднороден и наситен.

Мандарините се усвояват в човешкото тяло до два часа. Те са чудесно средство за зареждане на организма с витамини през зимния сезон, но не бива да се преяжда най-вече заради голямото количество фруктоза.

Нормата на консумация зависи от възрастта и индивидуалните особености на организма. Здрав възрастен човек може да яде до 6-7 мандарини на ден, но не повече от две наведнъж.

Хората с наднормено тегло или с гастрит трябва да се ограничат до два цитрусови плода на ден. За страдащите от алергии е по-добре да откажат мандарините или да следват препоръките на лекаря си.

Хората с диабет също трябва да бъдат внимателни: съществува риск от повишени нива на глюкоза в кръвта. На бременните не се препоръчва да злоупотребяват с цитрусови плодове.

Превод и редакция: DarikNews