Лъжите, които карат децата да ядат полезни храни
Лъжите, които карат децата да ядат полезни храни / Thinkstock/Getty Images

Ако ядеш коричките на хляба, косата ти ще се накъдри. Морковите помагат да виждаш в тъмното, а спанакът те прави по-силен. Това са част от "лъжите", които родителите във Великобритания използват, за да накарат децата си да ядат полезните храни, показва ново изследване.

31% от анкетираните използват "номера" за къдравата коса, а 36% са чували тази история като деца.

Родителите на почти половината от хората над 50-годишна възраст, участвали в анкетата, са използвали номера с къдравата коса.

Една четвърт от анкетираните 2000 души казват на децата си, че морковите помагат да виждат в тъмното, в което обаче има доза истина заради високите нива на витамин А и бета-каротин в корена на зеленчуците, отбелязва БГНЕС.

Друга известна приказка за полезните храни е, че млякото ще направи децата по-силни. Една трета от анкетираните родители използват това, а 29% са чували тези думи като деца.

Благодарение на Попай Моряка, спанакът по-рядко е пренебрегван от децата. А според учените полезните свойства на спанака не се дължат на високото съдържание на желязо, а на неорганичните нитрати, които увеличават мускулната сила.