Луди жаби превзеха българското Черноморие
Луди жаби превзеха българското Черноморие / www.sxc.hu

Големи популации от жаби превземат плажове в най-северната част на българското Черноморие. Уникалният природен феномен е регистриран през последните седмици и вече е под наблюдението на изследователски екип от биолози и доброволци от каварненската неправителствена организация „Гетия понтика".

„Това е изключително интересно явление, тъй като жабите не би трябвало да могат да обитават соленоводни басейни. Тук обаче наблюдаваме как земноводните се чувстват напълно комфортно - т.е. имаме си „жаби в морето". Данни за подобен феномен са постъпвали единствено от Румъния, но там събитието е наблюдавано при делтата на р. Дунав, а не директно на морски плажове", обяснява биологът д-р Николай Начев.

Уникалното природно събитие се превърна и в атракция за туристите. Летовниците в района на Шабленската тузла с интерес коментират жабите и разпалено развиват теории какво означава появата им по брега. Местни хора пък се шегуват, че дамите, които търсят принц, тази година могат да целуват жаби на воля.

Научното обяснение на явлението обаче тепърва предстои. Биолози следят и документират необичайното поведение на земноводните. Очакват се и резултатите от химичния анализ на проби от морската вода. Ръководителят на изследването, д-р Николай Начев, е категоричен, че появата на жабите по никакъв начин не трябва да притеснява туристите. „Това са малки животни, които не могат да навредят на почивката ви. По-скоро притесненията ни са в обратната посока - доколко хората ще се отнесат толерантно към жабите. Бих се обърнал и към медиите за помощ в тази насока - нека за хората бъде ясно, че тези жаби са защитен вид. И тяхното опазване е отговорност на всички нас".