/ iStock/Getty Images

Мечтаете ли за аромата на прясно изпечен хляб, който изпълва дома ви? Представяте ли си хрупкава коричка и мека, пухкава вътрешност? Добрата новина е, че не е нужно да сте опитен пекар, нито да разполагате с много време и специални умения, за да си приготвите вкусен домашен хляб. Тази рецепта за хляб без месене е толкова лесна, че дори начинаещите ще се справят без проблем, а резултатът ще ви очарова.

Защо хляб без месене?

Традиционното месене на хляб изисква време, сила и определена техника. Рецептата без месене е гениално проста – тя разчита на дългото време за ферментация. Просто смесвате съставките, оставяте времето да свърши своята магия и след това печете до златисто съвършенство.

Необходими продукти:

  • 3 чаени чаши (около 380-400 г) брашно (може да използвате бяло пшенично, пълнозърнесто или комбинация)
  • 1 ½ чаени лъжички суха мая
  1. 1 ½ чаени лъжички сол
  • 1 ½ чаени чаши (350 мл) хладка вода

По желание можете да добавите:

  • 1 супена лъжица мед или захар (за по-добро активиране на маята и лек сладък нюанс)
  • Билки, семена (сусам, ленено семе, мак), ядки (за допълнителен вкус и текстура)

Приготвяне 

В голяма купа смесете брашното, сухата мая и солта. Ако използвате мед или захар, добавете ги. Разбъркайте добре сухите съставки, за да се разпределят равномерно.

Добавяне на водата. Постепенно добавете хладката вода към сухите съставки, като разбърквате с лъжица или шпатула. Не се опитвайте да получите гладко тесто – целта е просто да няма сухи участъци брашно. Тестото ще бъде доста лепкаво и рядко.

Първа ферментация (12-18 часа): Покрийте купата плътно с фолио за свежо съхранение. Оставете тестото да ферментира поне 12 часа. Не се притеснявайте, ако тестото увеличи значително обема си и се появят мехурчета – това е нормално.

След като ферментацията приключи, внимателно прехвърлете лепкавото тесто върху добре набрашнена повърхност. С набрашнени ръце леко го оформете на топка. Не го месете! Просто го сгънете няколко пъти към центъра, за да му придадете по-голяма стегнатост.

Набрашнете обилно кухненска кърпа и поставете оформеното тесто върху нея. Поръсете леко с брашно отгоре. Покрийте го с краищата на кърпата и го оставете да втаса за още 30 минути.

Загряване на съда и фурната. Преди края на втората ферментация, поставете чугунена тенджера (или друг огнеупорен съд с капак) във фурната и я загрейте до 230°C (220°C с горещ въздух). Това е ключов момент за получаване на хрупкава коричка.

Печене - внимателно извадете горещата тенджера от фурната. Отстранете капака. Внимателно прехвърлете тестото от кърпата в горещата тенджера. Ако желаете, може да направите няколко разреза с остър нож по повърхността на тестото. Покрийте тенджерата с капака и я върнете във фурната. Печете 30 минути.

Допичане -след 30 минути отстранете капака на тенджерата и продължете да печете още 15-20 минути, или докато хлябът придобие златисто-кафяв цвят и при почукване отдолу звучи кух.

Охлаждане, извадете готовия хляб от тенджерата и го поставете върху решетка да се охлади напълно, преди да го нарежете. Това е важно, за да се запази структурата му.

Приготвянето на домашен хляб без месене е истинско удоволствие и ще ви възнагради с невероятен вкус и аромат. Опитайте тази лесна рецепта и се насладете на прясно изпечен хляб, направен с любов у дома! Добър апетит!