Всички знаем колко полезна е консумацията на плодове, но знаем ли колко са полезни и техните костилки и семки. Те могат да се погрижат за здравето ни и да подобрят храносмилането, здравето на сърцето и дори да ни помогнат в отслабването, пише каналът "Баба знае" във vbox7. Ето от кои семки и костилки можем да се възползваме:

Костилка от авокадо

Освен че авокадото е един от най-полезните плодове, неговата костилка е изключително полезна за здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Как да използвате костилката?

Можете да използвате костилката, като преди това обелите кафявата част, оставите я да изсъхне и след това блендирате, докато стане на прах, който може да добавите в чайове и смутита.

авокадо
iStock/Getty Images

Семки от нар

Този плод съдържа много основни хранителни вещества за организма, а семките, могат да ви помогнат в отслабването.

Как да използвате семената?

Може да изстискате семките, за да получите сок от тях или да поръсите с тях своето ниско калорийно ястие.

Семки от диня

Един от любимите ни летни плодове, чийто семки са пълни с витамин С и антиоксиданти, които са изключително полезни при лечение на акне и за подобряване здравето на кожата.

Как да използваме семките?

Семките на динята могат да се консумират печени, като можете да добавите и малко зехтин и сол преди да ги сложите във фурната. Също така, могат да се ядат директно от плода, защото са лесно смилаеми.

диня
iStock/Getty Images

Семки от папая

Изключително вкусен и питателен плод, чийто семки са богати на ензима папаин, който помага за подобряване на храносмилателните способности.

Как да използваме семките?

Можете да ги ядете пресни, направо от плода, или да ги използвате като добавка към салати.

Семки от маракуя

Доказано е, че семките на маракуята са богати на магнезий, който може да помогне за намаляване на нивата на тревожност и подобряване на психическото ни здраве.

Как да използваме семките?
Лесно можете да се насладите на семките на маракуята, като хапвате всичко директно с лъжицата или да си направите сок от плода и семките.

маракуя
iStock/Getty Images

Портокалови семки

Един от най-полезните плодове, чийто семки могат да повишат енергията в тялото ни.

Как да използваме семките?

Могат да се ядат в сурово състояние заедно с плода или да се добавят към ястия и напитки за повишаване на енергията.

портокали
iStock/Getty Images