Сочните плодове на смокините са едни от най-силните естествени афродизиаци. Именно затова ги наричат „сладострастните лечителки“. Вижте в канала "Баба знае" във vbox7:

За смокинята се говори още от древни времена. Някои вярват, че забраненият плод на Ева не е бил ябълка, а смокиня. Други, че това е бил любимият плод на Клеопатра.

Легендата твърди още, че смокинята е есенен плод, който е открит от гръцката богиня Деметра и смокиновото дърво все още се счита за свещено в много райони на Средиземноморието. Митридат, гръцкият цар на Понт, обявява смокините като лек за всички заболявания и е било задължително за всички негови поданици да ядат смокини ежедневно.

смокини
iStock/Getty Images

Някои от тези твърдения, разбира се, не могат да бъдат доказани, но полезните свойства на плода са тествани успешно.

Смокините намаляват нивата на триглицеридите в кръвта и допринасят за подобряване на здравето на сърцето ви.

Плодът съдържа пектин, за който е известно, че намалява нивата на холестерола. Фибрите в смокините изчистват излишния холестерол в храносмилателната ви система и го „пренасят“ в червата, за да го елиминират.

смокини
iStock/Getty Images

Смокините се препоръчват при лечение на кашлица, настинка и астма.

Екстракт от смокини се използва и в много шампоани и балсами, тъй като те спомагат за по-бързия растеж на косата и лесното й разресване.

шампоан смокини
iStock/Getty Images

И още:

9 храни за незабравим секс (СНИМКИ)


Пет храни, които ще ви направят по-добри в леглото (ВИДЕО)

5 от най-редките и екзотични плодове, за които дори не сте чували (ВИДЕО)

Хапвайте авокадо и смокини, за да сте шампиони в леглото