Колкото и полезна да е една храна има една граница, след която може да бъде не само неприятна на вкус, но и не особено здравословна.
Ето няколко практични съвета за удължаване срока на годност на някои плодове.
Първо, важно е да знаете за кои плодове е добре да се съхраняват в хладилника.
Това са: Ябълки, круши, киви, сини сливи, смокини, кайсии, череши.
Ако са ви останали нарязани парчета ябълка, може да приготвите смес от вода с 1,2 лъжици мед. Залейте парченцата така, че сместа да ги покрие. Оставете ги да киснат. В меда има съставки, които забавят ензимите, причиняващи разваляне.
Ябълката - символ на здраве, любов, изкушение и грях (ВИДЕО)
Друг вариант е да нарежете ябълката по начин, показан във видеото. След това съберете парченцата и ги притиснете с ластик. Оставете в хладилника.
Авокадото е доста капризен плод. Разрязано на две, то бързо почернява. Когато режете авокадо на две, винаги оставяйте костилката, вместо да я изхвърляте. Така авокадото ще почернее по-бавно. Ако имате пюре от авокадо, оставете при него костилката.
5 любопитни факта за авокадото
Друг трик, който помага да се запази авокадото-намажете разрязания плод с лимон.
Каква е разликата между клементина, портокал, сацума и тангерина?
Бананите ще се запазят по-дълго, ако ги държите разделени, без да се допират.
Ако имате много зрели банани, за да ги спасите от бързо почерняване, ги увийте в найлонови пликчета.