Наричат авокадото "плодът-чудо", защото има широко приложение не само в кулинарията.
Авокадото е плод, но само като класификация. Всъщност наподобява зеленчук по консистенция, и ядки - по хранителен състав.
Ботаническото име на авокадото е Persea americana, но има и други имена: Alligator Pear (заради текстурата на обвивката, която наподобява кожа на алигатор и крушоподобната форма), Vegetable Butter (заради високото съдържание на мазнини), Butter Pear (на външен вид е като круша, но по състав - нещо съвсем различно от плод).
Авокадото намалява лошия холестерол
Вижте във видеото някои интересни факти за авокадото.
Авокадото е един от много малкото плодове, които имат високо съдържание на мазнини и протеини.
Авокадо преди обяд за стройна фигура
Авокадото, заради хранителния си състав, е подходяща храна за бебета и малки деца.
Някога авокадото е било луксозна храна, сервирана само на висшето общество.
Авокадото подпомага сърдечно-съдовата система.
Има 80 разновидности на авокадо, но най-популярният е Hass Avocado.