Сушените плодове съдържат повече витамини от пресните

/ iStock/Getty Images
Диетолози съветват кои са най-здравословните сушени плодове, информира РИА Новости.

Диетологът Елена Соломатина нарече сушените плодове "концентрат", защото те съдържат много повече витамини и други полезни елементи от пресните плодове. Но съдържанието на захар в тях е много по-високо. Затова те трябва да се консумират умерено.

ThinkStock/Getty Images

Като най-полезни лекарите определят сушените сини сливи и черни стафиди.

Шест здравословни ползи от сушените кайсии (ВИДЕО)

Соломатина отбеляза високо съдържание на магнезий и калий в сушените плодове. Последното спомага за извеждането на излишните течности от тялото и укрепва кръвоносните съдове.
Това помага да не качваме килограми през зимата.
 
Защо трябва да ядем повече стафиди? (ВИДЕО)

"Сушените плодове съдържат много антиоксиданти, богати са на антоцианини, полифеноли, забавят стареенето и лекуват сърдечно-съдовата система, имат благоприятен ефект върху очите. Но трябва да помним, че стафидите съдържат повече захар от всички останали сушени плодове. Сушените сини сливи имат слабително действие, сушените кайсии са диуретик. Ябълките съдържат много калий. Смокините стабилизират биопроцесите към алкална среда.“, каза Соломатина.

iStock/Getty Images

Лекарят обърна внимание и на външния вид на продуктите. Не купувайте сушени кайсии, фурми или сини сливи, които изглеждат твърде „красиви“. Това се отнася по-специално за твърде ярки или лъскави сушени плодове. Такива признаци могат да показват обработката на продукта със серен диоксид, парафин или масло.

Кои са подходящите храни за всяка зодия?

"По-добре е да купувате и ядете по-бледи и "сушени", а не "сочно изглеждащи" сушени плодове. Но те не трябва да имат и мухъл", предупреди експертът.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС