Стафидите са споменавани от древни времена като плод, който изцелява болните и подхранва изтощените. Наличието на калий позволява те да бъдат използвани при отоци и отравяния, тъй като той има диуретично действие, което помага на организма да изхвърли излишната течност и токсините.

Стафидите са богати на желязо, което влиза в състава на хемоглобина. Сушеното грозде съдържа мед и много от елементите на витамин В, които играят съществена роля за образуването на кръвта и червените кръвни телца.

Сред лечебните свойства на стафидите е и способността им да прочистват жлъчните пътища. За целта половин чаша стафиди се измиват и заливат до ръба на чашата със студена преварена вода. Сместа престоява 24 часа, водата се излизва, а стафидите се изяждат.

Здравословно хранене според цветовете на дъгата

Стафидите съдържат бял калций, който е източник на бор. Следователно той подпомага усвояването на калция от организма. Затова сушеното грозде се препоръчва за болните от остеопороза и остеохондроза.

стафиди
ThinkStock/Getty Images

Благодарение на витамините В1, В2, В5 и на магнезия, сънят и работата на нервната система се регулират, стафидите се препоръчват при безсъние.

Стафидите съдържат олеанолова киселина, която повишава имунитета, защитава зъбите от крехкост и кариеси, и пази от заболявания на венците. Киселината блокира развитието на две от бактериите , които причиняват появата на дупки и кариеси. Високото съдържание на калций предотвратява счупванията и изтъняването на емайла. Затова се препоръчва стафидите да се дъвчат бавно.

Стафидите са естествен източник на енергия

Редовната консумация на стафиди помага на организма да се справи с умората и стреса. Те тонизират и дават енергия на тялото. Затова се препоръчват на спортисти, деца, младежи, възрастни хора и на тези, които полагат тежък умствен или физически труд.

Благодарение на аминокиселината аргинин, сушеното грозде стимулира либидото и води до възбуда, Във фармацията тя се извлича и се използва при лечение на проблеми с ерекцията. В Индия и до днес на младоженците се приготвя напитка от мляко, варено със стафиди и малко шафран. За тези, които страдат от полова слабост, се препоръчва редовна консумация на стафиди.

стафиди
ThinkStock/Getty Images

Лекарите обаче предупреждават със стафидите да внимават хора със затлъстяване, остра сърдечна недостатъчност, язва на стомаха, активна форма на туберкулоза и диабет.

И още:

Как да се справим с умората? (ВИДЕО)

Гроздето – природният елексир на младостта (ВИДЕО)

Ползите от сушените плодове

Поглезете тялото със стафидена вода

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук