Гроздето е било познато в Близкия Изток още преди 7 000 години. Лечебните му качества по нашите земи са били известни на траките и на древните гърци.

Малко известно е обаче, че гроздовите семки всъщност са по-полезни и от самия плод. Те са богати на танини, витамини и флавоноиди. А екстрактът от тях се смята за един от най-мощните антиоксиданти. Гроздовият екстракт се извлича от семената или люспите на гроздето.

грозде
Thinkstock/Getty Images

Освен че можем да ги консумираме без да ги отделяме от гроздето, те са суровина на популярното олио от гроздови семки, както и активна съставка на много козметични продукти.

Защо гроздето и дребните безкостилкови плодове са полезни за тялото?

Семената и люспите на глоздето съдържат широка гама от протеини, въглехидрати и полифеноли, които са мощни антиоксиданти. Антиоксидантният ефект на полифенолите е над 20 пъти по-силен от този на витамин Е и около 50 пъти по-силен от този на витамин C.

Гроздето помага за отслабване

В гроздовите семки има още и линолова киселина, която спомага за забавянето на възпалителните процеси. Не случайно те влизат в състава на множество кремове за лице.

Ако искате да сте здрави, млади и красиви по-дълго време трябва да консумирате повече грозде.